Tvrtka Odašiljači i veze širi djelatnost na pomorsku elektroniku

Pixabay.com
Odašiljač, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) proširuje svoju djelatnost na pomorsku elektroniku i komunikacija na temelju nedavnog pripajanja državne tvrtke Pomorski centar za elektroniku (PCE) iz Splita, izvijestili su tvrtke. Pripajanje je u svom registru evidentirao 8. travnja 2024. godine Trgovački sud u Zagrebu, čime je i formalno-pravno dovršen proces.

Iz OiV-a kažu da je to očekivani ishod dugotrajnog postupka pripajanja, koji su svojim potpisima na ugovoru, verificirale uprave OiV-a i PCE-a, 26. ožujka 2024. Tvrtka PCE time prestaje postojati, prenosi Hina, te postaje dio jedinstvene kompanija koja će nastaviti sudjelovati na tržištu pod imenom OiV, pružajući sada dodatne usluge i u djelatnostima pomorske elektronike i komunikacija.

Tako objedinjena dva komplementarna društva u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, čije su osnovne djelatnosti usko vezane uz elektroničke komunikacije, omogućit će stvaranje novih sinergija i eliminirati veći broj troškovnih kategorija te osigurati daljnju diversifikaciju portfelja usluga i povećanje prihoda. OiV će time ojačati i regionalnu prisutnost na jugu zemlje”, poručio je predsjednik uprave OiV-a Mate Botica.

U OiV-u očekuju i da će se koristi od pripajanja multiplicirati u idućim godinama, a i svi konkretni financijski ciljevi bit će postavljeni i nadopunjeni ciljevima javne politike i hrvatske Vlade RH u vezi s pristupanjem Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

“Očekuje se i da će se ovim pripajanjem povećati učinkovitost objedinjenog društva te unaprijediti iskoristivost državne imovine i ukupnog portfelja trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Pripajanje PCE-a OiV-u predstavlja veliki doprinos ispunjavanju preporuka i smjernica OECD-a, a istovremeno se stvaraju konkretne koristi i nove perspektive djelatnicima obiju kompanija, kao i njihovom vlasniku, Republici Hrvatskoj”, ističu iz OiV-a.

Kako bi se nakon pripajanja što prije postiglo optimalno korištenje svih resursa, u narednom razdoblju slijede brojne integracijske aktivnosti koje će voditi Mihael Jančić, dugogodišnji stručnjak i menadžer OIV-a, iznose iz te tvrtke.

OiV je od strateškog interesa za Hrvatsku, među vodećim pružateljima usluga u elektroničkim komunikacijama, zemaljskom i satelitskom odašiljanju radijskih i televizijskih sadržaja, te i nositelj izgradnje nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture.

Potpisivanjem ugovora o pripajanju, OiV formalno i stvarno preuzima obaveze i jamstva PCE-a, uključujući i jamstvo održavanja i unapređenja specifičnih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

Uz istraživanje i razvoj te razvitak kripto uređaja, osnovna djelatnost PCE-a bila je i integracija oružnih sustava s radarskim sustavima i komunikacijskom brodskom opremom te razvoj tehnike dvojne namjene, i vojne i civilne.

Odašiljači i veze d.o.o.

Ulica grada Vukovara 269d, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
34.172.382,24 (2022)
Broj zaposlenih:
310 (2022)

Pomorski centar za elektroniku d.o.o.

Zrinjsko-Frankopanska 209, 21000, Split, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
920.521,07 (2022)
Broj zaposlenih:
27 (2022)

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari