Troškovi rada u EU povećani, Hrvatska među državama s najvećim povećanjima za troškove satnica

Freepik.com
Gospodarska aktivnost s najvećim povećanjem troškova satnice u EU je rudarstvo, Foto: Freepik.com/ilustracija

U četvrtom tromjesečju 2023. godine, prema podacima europskog Ureda za statistiku – Eurostata, troškovi rada po satu porasli su za 3,4 posto u europodručju i za četiri posto u Europskoj uniji, u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine. Dvije glavne komponente troškova rada su plaće i ostali troškovi, bez plaća.

Najveće povećanje troškova satnica za cijelo gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2023. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježeno je u Rumunjskoj i to za 16,9 posto a slijede Mađarska s povećanjem troškova satnica za 16,3 posto, Hrvatska s povećanjem od 16 posto, Poljska s 13,1 posto i Slovenija s povećanjem ovih troškova za 12,5 posto.

Još četiri države članice EU zabilježile su povećanje iznad troškova satnica iznad deset posto a to su Bugarska s rastom od 11,9  posto, Litva s 11,2  posto, Latvija s rastom troškova satnica od 11,1 posto i Estonija od 10,9 posto.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/3-19032024-ap
Nominalni troškovi satnice za cijelo gospodarstvo, Izvor: Eurostat

U europodručju su, u četvrtom tromjesečju 2023. u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, troškovi satnice i plaća porasli su za 3,1 posto, dok se komponenta troškova bez plaća povećala za 4,2 posto.

U EU su u četvrtom tromjesečju 2023. u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine troškovi satnice i plaća porasli su za 3,8 posto dok se komponenta troškova bez plaća povećala se za 4,6 posto.

Raščlamba prema gospodarskoj djelatnosti

U četvrtom tromjesečju 2023. u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine troškovi rada po satu u europodručju porasli su za 1,8 posto u neposlovnom gospodarstvu i za 4,2 posto u poslovnom gospodarstvu i to za 4,2 posto u industriji, 4,4 posto u građevinarstvu te 4,1 posto u uslugama.

U EU su troškovi rada po satu porasli za 2,6 posto u neposlovnom gospodarstvu i za 4,7 posto u poslovnom gospodarstvu, i to za 4,9 posto u industriji, pet posto u građevinarstvu te 4,6 posto u uslugama.

Gospodarska aktivnost koja je zabilježila najveće povećanje troškova satnice u EU u ovom tromjesečju prema podacima Eurostata, je u rudarstvu i to za 11, 3 posto dok su najniža godišnja povećanja zabilježena u stručnim, znanstvenim i  tehničkim djelatnostima, od 1,6 posto, a slijede je djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi s 2,1 posto.

„Jedina gospodarska djelatnost (odjeljci NACE Rev. 2) koja je zabilježila smanjenje komponente koja nije plaćena bila je “Umjetnost, zabava i rekreacija”, koja bilježi smanjenje od 0,6 posto“, objavio je Eurostat.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari