Švicarska središnja banka opet spušta kamatne stope

Wikimedia Commons
SNB, Foto: Wikimedia Commons

Švicarska središnja banka (SNB) ponovo je snizila kamatne stope, za još četvrtinu postotnog boda, istaknuvši popuštanje inflacije na početku godine. Referentna kamatna stopa u Švicarskoj tako sada iznosi 1,25 posto.

“Temeljni inflatorni pritisak ponovno se smanjio u usporedbi s prethodnim kvartalom. S današnjim smanjenjem kamatne stope SNB može održavati odgovarajuće monetarne uvjete”, navodi se u priopćenju banke.

Inflacija je u prvom tromjesečju 2024. oslabila na 1,2 posto, s 1,6 posto u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca. U svibnju ove godine rast cijena blago je ubrzao, na 1,4 posto, odražavajući poskupljenje turističkih usluga i naftnih proizvoda te više najamnine stambenog prostora, ali je još uvijek u ciljanom rasponu od nula do dva posto i signalizira stabilnost cijena, prema SNB-ovoj definiciji, i to već gotovo godinu dana.

Isti postotni rast cijena SNB očekuje i u drugom tromjesečju, uz očekivani vrhunac inflacije u razdoblju od srpnja do rujna i prognoziranu stopu od 1,5 posto. Blago su snizili procjene inflacije u razdoblju od drugog tromjesečja iduće godine do prvog tromjesečja 2027. kada bi trebala iznositi 1,1 posto.

“SNB je danas ponovo snizio kamatne stope upravo zbog sniženih prognoza inflacije”, rekao je guverner Thomas Jordan.

Odvojeno je u četvrtak carinska uprava objavila podatke o vanjskotrgovinskoj bilanci koja pokazuju povećanje viška u razmjeni s inozemstvom u svibnju na 4,29 milijardi eura, s 3,98 milijardi u travnju. U svibnju je izvoz realno smanjen za 3,5 posto na mjesečnoj razini, a uvoz za 4,3 posto. Trgovinski višak tako je povećan jer je pad uvoza nadjačao pad izvoza.

Izvoz strojeva i elektronike u svibnju 2024. se smanjio za 2,2 posto na mjesečnoj razini, no njegov je pad djelomično nadoknađen rastom izvoza nakita za 8,8 posto, prenosi Hina. I nominalno se u svibnju smanjio izvoz i uvoz, i to za 1,6 posto, odnosno 3,8 posto.

Prema Federaciji švicarske industrije satova, u svibnju je smanjen i izvoz satova, i to za 2,2 posto na godišnjoj razini. Vrijednost izvoza satova od čelika smanjena je za 7,6 posto.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari