Izbor novog guvernera švicarske narodne banke privodi se kraju

Wikimedia Commons/ World Economic Forum
Thomas Jordan, predsjednik Švicarske narodne banke, Foto: Wikimedia Commons/ World Economic Forum

Nadzorni odbor Švicarske narodne banke (SNB) na korak je do izbora nasljednika predsjednika Thomasa Jordana koji odlazi u rujnu 2024., dvije godine prije službenog kraja mandata.

“Pravi je trenutak da se povučem nakon raznih izazova u proteklim godinama”, rekao je guverner SNB-a početkom ožujka.

SNB tada nije naveo razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentirati nagađanja da je možda zdravstvene prirode. Jordan je 2021. imao operaciju na srcu, ali se u kratkom roku vratio na posao. Na čelu je SNB-a od siječnja 2012., a vlada mu je odobrila još mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerojatno najburnijim razdobljem u SNB-ovoj 117-godišnjoj povijesti. Uspješno je obuzdao inflaciju, ali našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

Postupak izbora novog predsjednika SNB-a gotovo je završen, razgovori su već okončati, piše Reuters.

Vijeće SNB-a priopćilo je da ne komentira postupak potrage za kandidatima i glasine. Najveće šanse za preuzimanje vođenja središnje banke ima potpredsjednik Martin Schlegel, smatraju stručnjaci.

“Schlegel je po općoj ocjeni glavni kandidat. Duboko poznavanje SNB-a i švicarskih financijskih tržišta očito je prednost”, rekao je glavni ekonomist u EFG banci i bivši zamjenik guvernera Irske središnje banke Stefan Gerlach.

Schlegel je karijeru u SNB-u započeo 2003. godine, prenosi Hina, i radio je u odjelu za istraživanje, na čijem je čelu tada bio Jordan. Guverner inače ne sudjeluje u izboru nasljednika. Novom čelniku neće biti lako jer će morati smanjiti izdašne SNB-ove isplate kamata na depozite komercijalnih banaka, koje su lani dosegnule 7,6 milijardi eura.

SNB se prošle godine pridružio skupini središnjih banaka vodećih gospodarstava koje su zbog podignutih kamatnih stopa bilježile gubitke. Švicarska središnja banka (SNB) zaključila je 2023. godinu s gubitkom od 3,3 milijarde eura, znatno manjim nego u 2022. godini kada je zbog pada vrijednosti portfelja dionica i obveznica iznosio čak 137,2 milijardi eura i bio je najveći otkada je SNB osnovan.

“Nijedna središnja banka ne može bankrotirati, ali veliki gubici mogu loše utjecati na kredibilitet SNB-a, najvažniju imovinu svih središnjih banaka”, rekla je ekonomistica sa Sveučilišta u Baselu Sarah Lein,

SNB je pod pritiskom da na čelno mjesto imenuje ženu, posebno nakon prošlogodišnjeg odlaska jedine dosadašnje članice vijeća Andree Maechler. Parlamentarka iz redova lijevo orijentiranih socijaldemokrata Celine Widmer rekla je da je došlo vrijeme da SNB dobije predsjednicu, a moguća je kandidatkinja, prema ocjenama analitičara, bivša savjetnica za gospodarstvo u vijeću ekonomskih savjetnika njemačke vlade Beatrice Weder di Mauro.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari