Sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila u Hrvatskoj

Pixabay.com
Energetski učinkovito vozilo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura kojim će se građanima sufinancirati kupnja energetski učinkovitih vozila, a prijave će se moći podnositi od 22. travnja.

Energetski učinkovitim vozilima čiju kupnju će sufinancirati Fond smatraju se vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, što uključuje mopede i motocikle, kao i vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, što podrazumijeva osobna vozila koja osim sjedišta vozača imaju još najviše osam sjedišta.

“U smislu ovog poziva vozilom se smatra isključivo novo motorno vozilo homologirano za cestovni promet u Republici Hrvatskoj koje će nakon kupnje u RH biti prvi put registrirano”, navode iz Fonda, uz napomenu da predmet poziva nije sufinanciranje kupnje električnih bicikala, uključujući i bicikle s pomoćnim motorom.

Očekivani učinci provedbe poziva su ušteda energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida, a očekuje se da će se registrirati 2.000 novih energetski učinkovitih vozila, prenosi Hina. Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske.

Fizička osoba može ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, najviša cijena vozila može biti 50.000 eura s PDV-om, a najviše postotno učešće 40 posto. Pritom, ograničenje najviše cijene vozila ne primjenjuje se na vozila s pogonom na vodik.

Najviši iznos sredstava Fonda po vozilima na električni pogon iz kategorija L1 do L7 tako iznosi 2.500 eura, a 9.000 eura za vozila M1 kategorije na električni pogon. Za kupnju vozila iz potonje kategorije na pogon na vodik također se može dobiti najviše 9.000 eura, dok za kupnju vozila na plug-in hibridni pogon se može ostvariti 5.000 eura poticaja.

Prijava mora sadržavati uvjerenje o prebivalištu prijavitelja, ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta, račun za predujam i dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta, to jest dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava na račun u vidu ispisa iz transakcijskog računa ili fiskalizirani račun iz kojeg je vidljiva uplata sredstava.

“Prihvatljivi i opravdani trošak po pozivu je isključivo trošak kupnje vozila, koji je nastao kupnjom radi stjecanja vlasništva ili financijskim leasingom, najranije na dan, 5. travnja. Vrijeme nastanka troška utvrđuje se datumom izdavanja računa za kupnju vozila”, napominju iz Fonda.

Podnošenje prijava na poziv započinje 22. travnja 2024. u devet sati, a poziv će trajati do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Fond je na svojoj internetskoj stranici vozimoeko.fzoeu.hr objavio i listu energetski učinkovitih vozila, dakle modela koji udovoljavaju uvjetima poziva, te prodajnih mjesta raspoloživih za provođenje poziva.

Između ostalog, iz Fonda napominju da je korisnik bespovratnih sredstava u obvezi zadržati u vlasništvu/korištenju sufinancirano vozilo dvije godine od datuma prve registracije.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari