Električna vozila će do 2040. godine trošiti 355 teravatsati struje

Pixabay.com
Električna vozila, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Potrošnja struje električnih automobila i kamiona u Europi vjerojatno će porasti na 355 teravat sati do 2040. godine, sa 16 teravat sati koliko trenutno iznosi, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje koje prenosi Hina.

To odgovara dodatnoj potražnji od 13 posto ukupne električne energije koja se danas proizvodi u Europskoj uniji, navodi se u studiji konzultantske tvrtke PwC, koja je izračune izradila zajedno s Institutom Fraunhofer za istraživanje sustava i inovacija.

Deset teravat sati odgovara godišnjoj potražnji oko 500.000 kućanstava s godišnjom potrošnjom od po 20.000 kilovatsati.

Očekuje se da će do 2040. svi novoregistrirani automobili i kamioni u EU biti baterijska električna vozila ili pogonjeni vodikom i gorivim ćelijama.

Istovremeno, pretpostavka je da će do tada 70 posto automobila i 65 posto kamiona na cestama još uvijek za pogonsko gorivo koristiti benzin ili dizel.

Proći će, dakle, još dosta vremena prije nego što ćemo u voznom parku vidjeti pretežno električna vozila i da ona istisnu motore s unutarnjim izgaranjem iz fokusa javnosti, rekao je stručnjak PwC-a za industriju Philipp Rose.

Međutim, budući da vlasnici starijih vozila obično manje voze svoje automobile od onih s novijim vozilima, izravne emisije ugljičnog dioksida (CO2) na cestama vjerojatno će biti upola manje do 2040. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari