VW gasi radna mjesta zbog slabe potražnje za električnim vozilima

Hina
Tvornica VW, Foto: Hina/DPA, rujan 2023. godine

Automobilski div Volkswagen (VW) objavio je da će smanjiti broj radnih mjesta u tvornici električnih automobila u Zwickauu, u matičnoj Njemačkoj, zbog slabe potražnje.

Bez posla će, nakon isteka jednogodišnjeg ugovora ostati 269 radnika, izvijestio je VW, prenosi Hina. Detalji će biti utvrđeni idućih dana u dogovoru s radničkim vijećem.

Kompanija navodi da gasi radna mjesta zbog “aktualne situacije na tržištu”. Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih poticaja. Automobili na električni pogon skuplji su od inačica s unutarnjim izgaranjem.

Tvornica u Zwickauu sastavlja isključivo električne automobile za VW i za njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10.700 radnika, prenosi Hina, uključujući njih 2.200 na određeno vrijeme, koji bi također mogli ostati bez posla.

„Volkswagen je i dalje 100 posto uvjeren da treba nastaviti putem prema električnoj mobilnosti”, naglasio je glasnogovornik, dodavši da nisu mijenjali planove. Budućnost tvornice u Zwickauu sigurna je, dodao je, najavivši nova ulaganja.

Pogon je prvi u VW-u počeo proizvoditi električna vozila, VW modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportback te Cuprin Born. Proizvodnja automobila s motorima na unutarnje izgaranje prekinuta je 2020.

Unatoč slobodnim kapacitetima u tvornici u Zwickauu, kompanija planira proizvoditi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim tvornicama. “Od kraja 2023. proizvodit ćemo Q4 e-tron i u Bruxellesu i u Zwickauu”, rekla je glasnogovornica Audija.

4 Odgovora

  1. Pa normalno da je mala potraznja pa ne vozim se na usisavacu nego u autu..STRUJA NIJE ZA AUTO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari