Suci prekinuli štrajk, pregovore s Vladom nastavljaju idući tjedan

Foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika u četvrtak su odlučili prekinuti “bijeli štrajk”, odnosno mjere upozorenja na sudovima, iako se još uvijek nisu izborili za ispunjenje svojih zahtjeva.

Odluka je uslijedila nakon što su se predstavnici Udruge hrvatskih sudaca, a potom i Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika sastali s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom.

Suci i državni odvjetnici, javlja Hina, su od 22. siječnja do petka, 2. veljače ili postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

“Kako je dogovoreno na današnjem sastanku razgovori s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca nastavit će se tijekom idućeg tjedna”, poručilo je ministarstvo te podsjetilo kako su primanja sudaca u mandatu ove Vlade unaprijeđena povećanjem osnovice 2019. godine za šest posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvoga stupnja.

Uz to, ističu iz ministarstva, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud.

“Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom”, zaključili su.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari