Od danas štrajk sudaca i državnih odvjetnika

Pixabay.com
Sud, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Štrajk sudaca počeo je danas i trajat će do 2. veljače. Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) objavio je da je odaziv na mjere upozorenja sudaca veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023. U nekim gradovima odaziv sudaca je i stopostotan.

UHS je sredinom prošlog tjedna donio odluku o takozvanim mjerama upozorenja, nakon što su svi ogranci udruge odbili model uvođenja materijalnih prava, koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Sucima će se u „bijelom štrajku“ pridružiti i državni odvjetnici.

„Ta mjera će se provoditi tako da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka“, kazao je, obrazlažući odluku o štrajku, predstavnik UHS-a, Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.

Govoreći o utjecaju štrajka na građane, Bitanga je kazao kako očekuje da nigdje neće nastupiti nenadoknadiva šteta.

Svi suci će u svojim referadama odlučivati od predmeta do predmeta, procjenjujući situaciju i suci vrlo dobro znaju što je tu nenadoknadiva šteta i što je tu hitni predmet, rekao je Bitanga.

Potvrdio je kako statusni predmeti u pravilu spadaju u hitne, kao i istražno-zatvorski predmeti te, primjerice, smetanje posjeda, a rekao je i kako će strankama sve biti pojašnjeno preko punomoćnika ili osobno ako se obrate sudu, prenosi Hina. U UHS-u kažu da su o odgodama rasprava, dogovorenih za ponedjeljak, stranke obaviještene putem e-komunikacije i svojih opunomoćenika, to jeste odvjetnika pa stranke upućuju da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta, dodaju iz UHS-a, bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera.

Sudci zahtijevaju poboljšanje materijalnog statusa sudaca prvenstveno prvog stupnja, te sustavno uređenje plaća, odnosno da plaće bude uređene zakonom. Sljedeća sjednica Upravnog odbora UHS-a zakazana je za 1. veljače, kada će se dogovoriti daljnje aktivnosti UHS-a.

Mjere se mogu prekinuti i ranije, dođe li do ponude izvršne vlasti kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. izrada jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u Hrvatskoj u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023., te je obećano da će se implementirati do kraja te godine, što se nije dogodilo, kažu u sudačkoj udruzi.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave ranije su izvijestili da, unatoč proglašenju mjera UHS-a i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Na posljednjoj sjednici Vlade RH, premijer Andrej Plenković je komentirao najavu štrajka sudaca, ocijenivši da je resorni ministar, Ivan Malenica, u ime Vlade RH, ponudio pravosudnim dužnosnicima uvođenje materijalnih prava koje oni do sada nisu imali, odnosno ona koja su jednaka povećanjima svih ostalih zaposlenika u sustavu. Podsjetio je i da je nakon prošlogodišnjeg „bijelog štrajka“, plaća povećana i sudcima, te da je ova ponuda Vlade RH odbijena.

„Važno je spomenuti da je na temelju tih izmjena plaća povećana za 34,7 posto odnosno 583 eura sucima općinskih sudova. I drugi suci viših sudova dobili su povećanje, ali ne ovako visoko kao oni koji su najbrojniji. Ponuđeno im je da se promijeni zakon tako da oni također budu korisnici i uskrsnice, božićnice, regresa, naknade za prijevoz, dara za dijete, sistematski pregled, a taj prijedlog je odbijen.“, kazao je Plenković na posljednjoj sjednici Vlade RH.

29 Odgovora

  1. Svi nešto štrajkaju, samo oni iscrpljeni mali radnici i dalje crnče za siću i moraju šutjeti

  2. Čitam baš neku članak o Severini na 24h, pa je rekla da suci idu u štrajk…
    Kako se oni bore za svoje plaće tako će i ona za svoje dijete…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari