Vlada RH: Uredbama Vlade, zatvara se proces reforme plaća

Hina
280. sjednica Vlade RH, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Vlada RH na današnjoj sjednici je donijela odluku o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike ostvarenih iz rada i na osnovi rada na temelju granskih kolektivnih ugovora.

Također, u uvodnom dijelu sjednice, premijer se osvrnuo na reformu plaća u javnom sektoru te je rekao kako je ključna poruka reforme plaća ta da će plaće rasti svim kategorijama zaposlenih. Reformom, koja se odvijala u tri faze, bit će obuhvaćeno 240.000 zaposlenika u Hrvatskoj. Ona je i dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

„Reforma se odvijala, prije svega kroz set zakona koji su stupili na snagu 1. siječnja 2024. godine, te uredbama koje su danas predstavljene i na koje će sindikati imati 15 dana da daju svoje sugestije. Osnovni ciljevi reforme – jednaka plaća za jednaki rad, objektivno vrednovanje posla koji se obavlja na određenom i definiranom radnom mjestu, ujednačavanje plaća u državnoj službi i javnim službama za iste poslove i poslove iste složenosti, primjerene plaće za sve državne službenike i namještenike i sve zaposlene u javnim službama“, rekao je Plenković.

Podsjetio je i da prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosječna plaća u studenome je dosegla 1.208 eura.

„To je porast od 30 eura u odnosu na mjesec ranije. Od početka mandata, od listopada 2016. do studenog prošle godine, prosječna neto plaća porasla je u Hrvatskoj za 61 posto. Kumulativna inflacija u tom razdoblju dosegla je 28,6 posto kroz ovih nekoliko godina. Zahvaljujući odlukama vlade i dijalogu sa sindikatima, osnovica za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama rasla je za 40 posto“, rekao je premijer Plenković.

Premijer je naglasio i kako je 1.000 eura najniža prosječna plaća za radna mjesta službenika sa srednjom stručnom spremom.

„Državne i javne službe predstavljaju stup učinkovitosti i djelotvornosti države, svih institucija i usluga koje pružaju građanima. Svi državni i javni službenici važan su oslonac građanima“, rekao je premijer.

Turudić predložen za novog šefa DORH-a

Premijer Plenković je rekao i da je na temelju programa i razgovora, Vladino povjerenstvo jednoglasno odlučilo i predložilo Ivana Turudića za kandidata za budućeg Glavnog državnog odvjetništva.

„Riječ je o istaknutom sucu, s velikim iskustvom u pravosuđu, koji je radio na općinskom sudu u Vinkovcima, županijskom sudu u Zagrebu a  trenutno je sudac Visokog kaznenog suda. Povjerenstvo je jednoglasno procijenilo da je njegov program  bio najkvalitetniji, da je imao najuvjerljivije argumente u razgovoru s Povjerenstvom u pogledu funkcioniranja DORH-a“, rekao je Plenković obrazlažući odluku Vlade RH.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari