Vlada RH: Daljnje rasterećenje gospodarstva i obnova od potresa se nastavljaju

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić/prosinac 2023.

Vlada RH donijela na današnjoj sjednici, Prijedlog akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja ua 2023. za 2024. godinu, kojim je predviđeno daljnje administrativno rasterećenje sa 73 mjere, te se smanjuju troškovi gospodarstvu i građanima za 133 milijuna eura, rekao je u uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković.

„Do sada smo kroz ove mjere gospodarstvo i građane rasteretili troškova za 1,5 milijardi eura. Također, donijet ćemo i Mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su do sada obuhvatile, od 2016. godine, oko 245.000 građana s preko milijardu eura i sve ovo je doprinijelo gospodarskom rastu. Stopu zaposlenosti povećali smo sa 63 na 71 posto, nezaposlenost smo smanjili s deset na pet posto i danas imamo 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog“, rekao je premijer Plenković.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i niz mjera koje se odnose na područje zahvaćeno potresom jačine 6,2 stupnja po Rihteru, 29. 12. 2020. godine, u kojem je tada poginulo sedam osoba. Premijer Plenković je naveo da je na petrinjskom i zagrebačkom području obnova u potpunosti završila na ukupno 11.050 zgrada, među kojima 10.507 privatnih zgrada i kuća te 543 javne zgrade.

„Do sada su zatvorena sva kontejnerska naselja u nekoliko gradova, iz EU fondova smo za potres povukli milijardu i tri milijuna eura iz EU fondova te je dodatno osigurano 1,5 milijardi eura iz Nacionalnog programa oporavak i otpornost za obnovu od potresa. Radi se javna infrastruktura a ugovoreni su brojni projekti u Sisku i Petrinji. Svim kućanstvima kojima se financira najamnina u zamjenskim stanovima isplaćuje se i subvencija za režijske troškove. To će Vlada i danas ponoviti za sljedeće razdoblje, kad je riječ o električnoj i toplinskoj energiji i korištenju autoceste, besplatnom prijevozu vlakom, otpisu potraživanja“, rekao je premijer Plenković.

Vlada nastavlja s obnovom te društvenom i gospodarskom revitalizacijom Sisačko-moslavačke županije, gdje je dosad ugovoreno 417 projekata vrijednih 549 milijuna eura. U petak će se u Petrinji obilježiti završetak radova na osam višestambenih zgrada sa 128 stambenih jedinica.

Podsjetimo, točno prije tri godine potres magnitude 5 prema Richteru zatresao je Banovinu. Epicentar je bio kod Petrinje. No dan poslije, još razorniji potres, 6,2 prema Richteru, razrušio je Banovinu. Promijenio je sliku, ali i život stanovnika Sisačko-moslavačke županije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari