Vlada RH: U obnovu od potresa uloženo 93 milijuna eura u prvoj polovini godine

https://ezadar.net.hr/ostalo/galerije/2763096/strasne-posljedice-potresa-u-petrinji/?slika=4769892
Petrinja iz zraka, dan nakon potresa,prosinac 2020. godine, Foto: ScreenShot/ezadar.net

U obnovu od potresa, do 30. lipnja, ukupno je uloženo 2,05 milijardi eura. Oko milijardu eura osigurano je iz Fonda solidarnosti EU, 600 milijuna eura iz državnog proračuna za obnovu javne infrastrukture te 450 milijuna eura sredstva državnog proračuna za obnovu privatne imovine, istakao je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrazlažući Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi, koje je danas Vlada i usvojila.

Prvih šest mjeseci ove godine obilježila je potpuna promjena i rekonstrukcija modela obnove, odnosno smanjenje broja sudionika i potrebne dokumentacije, a samim tim i ubrzanje obnove.

„Posebno izdvajam realizaciju projekata obnove zgrada javne namjene te komunalne i prometne infrastrukture, što je financirano sredstvima Fonda solidarnosti. Možda najviše podataka dinamiku obnove ocrtava činjenica da je iz državnog proračuna za 2020., 2021. i 2022. za tu namjenu bilo utrošeno ukupno 82 milijuna eura, a u šest mjeseci ove godine 93 milijuna eura“, istaknuo je Bačić.

Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom obuhvata područja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, za prvih šest mjeseci ove godine.

Vlada RH je na današnjoj sjednici odlučila i da se iz proračuna izdvoji dva milijuna eura za pilot-projekt besplatnoga prijevoza vlakom umirovljenika i osoba starijih od 65 godina u idućoj godini, a za njegovu je provedbu zaduženo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

„Pilot-projektom će oko 1,2 milijun umirovljenika i osoba starijih od 65 godina imati mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz odnosno besplatno putovati vlakom radi svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i resorni ministar Oleg Butković.

Cilj je projekta poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškovi života za stariju populaciju te pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije.

8 Odgovora

  1. Ma kakvo ulaganje? Gdje? I kome to otišlo u džep? Ništa se nije taklo od potresa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari