Vlada RH preuzima obveze isplate radnika Dalmacijavina

Pixabay.com
Vino, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH donijela je odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Ovu odluku, sindikalno vodstvo u tvrtki Dalmacijavino ocijenilo je kao zadovoljenje njihove pravde.

“Danas je sretan dan za radnike Dalmacijavina jer smo ovom odlukom Vlade dočekali pravdu”, izjavila je novinarima predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina, Danica Stipović.

Stečajni postupak u Dalmacijavinu je jedan o najsloženijih u Dalmaciji, a traje već 11 godina. Sindikat je tijekom cijelog procesa u ime radnika tražio od državnih ustanova pomoć u rješavanju problema te tvrtke te da se obeštete radnici.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je stečaj Dalmacijavina otvoren 2012. godine te da je propao pokušaj obnove proizvodnje, a račun tvrtke je blokiran.

„Država je najveći vlasnik, ali i vjerovnik te je prodajom zemljišta tvrtke namaknuta glavnina novca koji će se iskoristiti za isplate radnicima i radnicama kojih je 556“, rekao je Bačić. Dodao je i da  radnici i radnice Dalmacijavina mogu očekivati isplatu zaostalih plaća unutar idućih mjesec-dva. 

Podsjećamo, Odlukom je utvrđeno i da će se obaviti isplata preostalih utvrđenih nepodmirenih tražbina radnicima kao stečajnim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, a država će stupiti u pravni položaj radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda Dalmacijavina u stečaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari