Procjena OECD-a: Očekuje se skroman rast svjetskog gospodarstva u idućim godinama

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Svjetsko gospodarstvo trebalo bi skromno rasti i u idućim godinama pod pritiskom podignutih kamatnih stopa, slabije trgovine i prigušenog raspoloženja potrošača, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U ovoj godini svjetski BDP trebao bi porasti za 2,9 posto, a u 2024. za 2,7 posto, izračunao je OECD.

U 2025. aktivnost bi trebala ponovo blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od tri posto, primanja bi trebala porasti, a središnje banke vjerojatno će sniziti ključne kamatne stope, prenosi Hina.

Gospodarstva u nastajanju rast će snažnije nego industrijalizirane zemlje, procjenjuju u OECD-u, a rast u Europi bit će relativno prigušen u usporedbi sa Sjevernom Amerikom i velikim azijskim gospodarstvima.

U 2024. daleko će najsnažnije u skupini G20 porasti indijsko gospodarstvo, za 6,1 posto. Slijede Indonezija i Kina s prognoziranim stopama rasta od 5,2 odnosno 4,7 posto. Američko gospodarstvo trebalo bi po njihovoj procjeni u 2024. porasti za 1,5 posto, na razini prosjeka OECD-a.

Eurozona trpi relativno teške posljedice ruske agresije na Ukrajinu i šoka cijena energenata i u ovoj će godini bilježiti rast aktivnosti za 0,6 posto, prognoziraju u OECD-u. Iduće godine rast bi po njihovim procjenama trebao blago ubrzati, na 0,9 posto. Trend bi se trebao protegnuti i na 2025., uz prognoziranu stopu rasta od 1,5 posto, izračunali su.

Među članicama eurozone najvišu stopu rasta u 2024. prognoziraju Francuskoj, od 0,8 posto. Blizu su Italija i Njemačka s prognoziranim stopama rasta od 0,7 odnosno 0,6 posto.

Inflacija će u vodećim industrijaliziranim i gospodarstvima u nastajanju skupine G20 postupno slabiti u idućim godinama i u većini velikih gospodarstava trebala bi se do 2025. vratiti na ciljanu razinu.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo u ovoj godini porasti za 2,5 posto i “uglavnom” sačuvati otpornost u 2024. i u 2025. godini, uz prognozirane stope rasta od 2,6 odnosno 2,7 posto, procjenjuju u odvojenoj bilješci.

Pojačana ulaganja javnog sektora i “otporna” osobna potrošnja poduprijet će potražnju i nadoknaditi prigušeni izvoz, procjenjuju.

U ovoj godini osobna potrošnja trebala bi po njihovoj procjeni porasti za 2,2 posto. U 2024. njezin rast trebao bi ubrzati na 2,6 posto i zadržati se na toj razini u 2025.

Inflacija je još uvijek visoka i slabit će tek postupno, s obzirom na kontinuirano “tijesan” input rada i skroman višak kapaciteta, dodaju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari