OECD: Teret krize ravnomjerno moraju snositi kompanije i radnici

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Dobit kompanija nadmašila je u većini zemalja i sektora pretpandemijsku razinu i otvara dovoljno prostora za podizanje plaća, utvrdila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju (OECD) u izvješću u zapošljavanju, a prenosi Hina.

Nominalne su plaće porasle, ali slabije od inflacije, unatoč nedovoljnoj ponudi radne snage, naglasio je OECD, utvrdivši da je rast realnih plaća kaskao za rastom cijena u 31 od 34 zemlje članice.

Na razini OECD-a realne su plaće u prvom tromjesečju bile za 3,8 posto niže nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a najviše su pale u Mađarskoj, za 15,6 posto. Slijede Latvija i Češka s padom realnih plaća za 13,4 odnosno za 10,4 posto.

Veće realne plaće nego u prvom tromjesečju 2022. zabilježene su samo u Nizozemskoj, Izraelu, Kostariki i Belgiji, u rasponu 0,4 do 2,9 posto.

U svim zemljama dobit kompanija porasla je pak od kraja pretpandemijske 2019. do prvog tromjesečja ove godine snažnije od plaća, u prosjeku za 20 posto. Najviše je porasla u Mađarskoj i Litvi, više od 35 posto,

“Dobit nudi određeni prostor za povećanje plaća i neće nužno stvoriti spiralu u kojoj veće plaće automatski potiču inflaciju, a inflacija dovodi do većih plaća”, naglasio je na konferenciji za novinare čelnik OECD-ovog odjela za radnu politiku Stefano Scarpetta i naglasio kako teret krize troškova života moraju ravnopravno dijeliti vlade, kompanije i radnici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari