U Njemačkoj visoko obrazovanje doista donosi veće plaće

Foto: Unsplash.com

Ljudi u Njemačkoj s višom razinom obrazovanja u pravilu zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, što potvrđuju i službene statistike.

Stalno zaposleni sa završenim strukovnim obrazovanjem u travnju prošle godine u prosjeku su zaradili 3521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog statističkog ureda. Bez stručne diplome prosječna plaća iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom.

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno, a oni sa završenim osnovnim studijem 4.551 euro. Na samom vrhu, s prosjekom od 8687 eura, našli su se doktori znanosti ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na plaću bez dodatnih primanja iz radnog odnosa.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u tvrtki, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1778 eura). Najviše plaće – u prosjeku 8739 eura – imaju piloti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari