OECD podigao prognozu rasta za ovu i snizio za iduću godinu

pixabay.com
Novac Foto: Pixabay.com

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskom gospodarstvu na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz lipnja za 0,3 postotna boda. Lani je, podsjeća Hina, po njihovim izračunima porastao za 3,3 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što su procijenili u lipanjskom izvješću.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja svjetsko gospodarstvo poraslo je na početku godine snažnije no što se očekivalo, ističu u OECD-u. Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, a raspoloženje kompanija i potrošača slabi.

Američko gospodarstvo pokazalo se u ovoj godini otpornim na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije no što su očekivali u lipnju.

U 2024. postroženi uvjeti financiranja “ublažit će pritisak potražnje” i gospodarstvo će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

U eurozoni potražnja je već prigušena pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije no što se očekivalo u lipnju. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto.

Aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute blago će ubrzati u idućoj godini budući da će oslabiti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. U lipnju OECD je najvećem europskom gospodarstvu u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari