Inflacija u zemljama OECD-a u travnju je pala na najnižu razinu u posljednjih 15 mjeseci

Izvor: Unsplash.com

Godišnja potrošačka inflacija na području Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pala je u travnju na najnižu razinu u 15 mjeseci zahvaljujući nižim troškovima hrane i energije, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

Potrošačke cijene su u veljači porasle 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najsporiji tempo od siječnja 2022. godine, pokazuju podaci te organizacije sa sjedištem u Parizu, javlja Anadolu Agency.

U usporedbi s prethodnim mjesecom, godišnja inflacija smanjena je u 27 od 38 zemalja OECD-a.

Cijene hrane porasle su u travnju za 12,1 posto na godišnjoj razini, što je pad u odnosu na 14 posto u ožujku. Energetska inflacija u OECD-u pala je na 0,7 posto u travnju, s 1,3 posto u ožujku.

Osnovna godišnja inflacija, bez hrane i energije, u travnju je blago porasla na 7,1 posto.

Što se tiče G7, godišnja inflacija u travnju bila je stabilna na 5,4 posto, pri čemu je Velika Britanija zabilježio najveći pad zahvaljujući oštrom padu cijena energije.

Italija je zabilježila najveći porast ukupne inflacije, ponajviše uzrokovan porastom inflacije energenata, a dijelom i inflacije hrane.

Godišnja inflacija u eurozoni blago je porasla sa 6,9 posto na 7 posto u istom razdoblju, budući da je rastuća inflacija energije više nego nadoknadila pad inflacije hrane.

U G20 rast potrošačkih cijena u travnju je smanjen na 6,5 ​​posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana ranije iznosio 6,9 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari