Vlada RH: Novi zakon o državnim nekretninama i pokretninama propisuje i mogućnost darivanja

Pixabay.com
Zagreb, Foto: Pixabay.com

Vlada RH je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, reformski zakon, kojim se strateški i tržišno koristi državna imovina da bi se poboljšao investicijski potencijal.

Zakon donosi dodatnu fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za lokalne i regionalne samouprave, odnosno snaži se pozicija gradova i županija, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, Branko Bačić.

Izmjene predviđaju da 45 upravnih odjela velikih gradova i sjedišta županija u Hrvatskoj, upravljaju nekretninama na području ovih gradova, a koje su u vlasništvu Hrvatske.

„Također, Zakonom se omogućuje Vladi RH, da kroz projekte koji su od iznimne i strateške važnosti za Hrvatsku, može u potpunosti raspolagati državnom imovinom. Također, organizacijama civilnog društva, koje provode iznimno važne projekte za Hrvatsku, može se, osim osnovnog prava služnosti, i darovati  nekretnina. Izmjena je i što će se sredstva od upravljanja imovinom, između države, županije i grada, dijeliti po principu 60-20-20 odnosno, 60 posto je prihod državnog proračuna, 20 posto prihod proračuna regionalne samouprave te 20 posto prihod proračuna lokalne samouprave“, rekao je ministar Bačić.

Vlada RH je također prihvatila i sporazume o razumijevanju s Gradom Zagrebom i zagrebačkom nadbiskupijom, kako bi se riješio problem građevinskog zemljišta za gradnju stadiona Maksimir, pojasnio je premijer Andrej Plenković.

Sporazumi su u vezi s rekonstrukcijom gradskog stadiona i izgradnjom ili rekonstrukcijom objekata Katoličke crkve na deset lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika jer je riječ o lokacijama u glavnom gradu, gdje crkava trenutno nema. U suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom, vodili smo intenzivne razgovore kako bismo riješili dugogodišnji spor u vezi sa zemljištem u Maksimiru i time realiziramo temeljni preduvjet za početak projekta izgradnje primjerenog stadiona za potrebe nogometnih utakmica Dinama i hrvatske reprezentacije. Mjesta gdje će Crkva dobiti zemljišta su: Botinec, Sveta Klara, Jakuševec, Blato, Jelkovec, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko i Trnjanska Savica“, rekao je Plenković.

Nadbiskupija u Zagrebu je ovim Sporazumom ustupila 30 hektara zemljišta u Maksimiru.

Premijer Plenković je danas priopćio i da nema novih slučaja zaraze afričkom svinjskom kugom nekoliko dana ali da je i dalje neophodno primjenjivati mjere.

„Apeliramo na sve da budemo strpljivi, a da se u međuvremenu maksimalno pridržavamo mjera kako ne bi došlo do širenja ove bolesti. Vlade RH je uz poljoprivrednike i dajemo snažnu potporu svinjogojcima, hrvatskom selu, osobito Slavoniji. Do sada smo isplatili 7,5 milijuna eura za više od 1.200 posjednika, a danas kreću isplate dodatnih pet milijuna eura. Ukupno 12,5 milijuna eura za oko 1.300 posjednika kako bi se nadoknadila šteta zbog uginulih ili eutanaziranih životinja. Njih je svega 35 tisuća, samo 3 posto od ukupnog fonda svinja koji je čak 950 tisuća“, istakao je Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade RH.

Sutra će se na Vijeću ministara za ekonomske i financijske poslove, najavio je Plenković, usvojiti i odobriti Vladin izmijenjeni plan Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

„Potvrđujemo time više od deset milijardi eura za ulaganja u ovom desetljeću. Ovo su sredstva koja se treba iskoristiti do kraja 2026. godine“, naglasio je predsjednik Vlade RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari