Vlada RH: Kupnja trezorskih zapisa dokaz povjerenja građana

Pixabay.com
Narodne obveznice, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prijedlog Proračuna za 2024. godinu je uključiv, razvojni i socijalno osjetljiv te je u njemu predviđen fiskalni prostor za pomoć građanima i gospodarstvu u kriznim vremenima, rekao je u uvodu sjednice Vlade RH njen predsjednik Andrej Plenković.

“Rast BDP-a je 2,8 posto. Smanjuje se udio javnog duga u BDP-u. Očekujemo daljnje usporavanje inflatornih pritisaka te ćemo završiti fiskalnu konsolidaciju. Tome je pomoglo i veliko povjerenje koje su građani pokazali u državne financije. Za trezorske zapise građani su uplatili oko 971 milijun umjesto očekivanih oko 440 milijuna eura, a prinos je 3,70 posto, što je jako dobar signal za naša financijska tržišta”, rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade RH.

Istakao je i da je Europska komisija dala pozitivnu ocjenu za dopunjeni plan oporavka te je sada na raspolaganju 4,2 milijarde eura najpovoljnijih zajmova. Već naredni tjedan, istakao je Plenković, očekuje se da EU Hrvatskoj doznači tranšu od 700 milijuna eura.

Vlada RH je danas usvojila i konačne nacrte zakona o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, zatim zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju te zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Obrazlažući zakonska rješenja, nakon što su prošla prvo čitanje u Saboru, državni tajnik ministarstva financija Davor Zoričić ponovio je da je cilj zakona bolja zaštita dužnika kako prije tako i poslije pokretanja postupka kupoprodaje potraživanja.

„Zakonima se uvodi nadzor i obaveze licenciranja, koje će u raditi HNB ali i nadležna inspekcija“, rekao je Zoričić.

Vlada RH je prihvatila i suglasnosti za zaduženja šest lokalnih zajednica.

Grad Biograd zadužuje se za 567.000 eura za projekt upravljanja javnom rasvjetom, kao i Grad Samobor, koji se za tu namjenu se kreditno zadužio u iznosu od 2,8 milijuna eura. Za rasvjetu će kredit od 329.000 eura iskoristiti i općina Vela Luka.

Općine Dubrava i Jelenje zadužile su se 3,5 milijuna eura, odnosno 929.000 eura za rekonstrukcije vrtića dok se općina Poličnik zadužila 796.000 eura za komunalnu infrastrukturu.

Vlada je usvojila i dva programa potpore zbog pojave afričke svinjske kuge, ukupne vrijednosti sedam milijuna eura – Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari