Primorac: Za trezorske zapise građani uplatili 971 milijun eura

pixabay.com
od danas uplate trezoraca za investicijske ulagače, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministar financija Marko Primorac izjavio je da je interes za trezorske zapise bio vrlo velik i da ih je upisalo 37.229 građana. Građani će svoju zaradu vidjeti za 364 dana, 21. studenog 2024. godine, kad će im biti isplaćena nominalna vrijednost trezorskih zapisa.

„Do sada je upareno i sjelo na račun 971 milijun eura. Očekujemo da će se do kraja dana obaviti uparivanje i da ćemo imati uskoro i konačne podatke, ali da oni neće značajno odstupati od dosadašnjih podataka“, kazao je ministar financija RH.

Istakao je kako je uz izdanje narodne obveznice, kada je prikupljeno nešto više od 1,3 milijarde eura, uz ovo izdanje od 971 milijun eura za sada trezorskih zapisa, de facto iz poslovnih banaka sa štednje, odnosno s depozita po viđenju, u državnu riznicu uplaćeno preko dvije milijarde eura.

„Dakle, radi se o značajnom iznosu, koji je isto tako značajan zbog toga što će iznos kamata koji će država plaćati za to ostati hrvatskim građanima. Dakle, radi se o oko 80 milijuna eura, otprilike na godišnjoj razini. To je onaj iznos koji neće otići u inozemstvo ili poslovnim bankama“, kazao je ministar Primorac.

Istaknuo je i da su trezorski zapisi nešto drugačiji instrument od nedavno izdanih narodnih obveznica.

„S obzirom na to da se po prvi put taj instrument otvara građanima, bili smo prilično oprezni pri našim procjenama. Radi se o instrumentu koji se izdaje uz popust, diskont, za razliku od narodne obveznice koja se izdavala uz kuponsku kamatnu stopu. Sve su to novi instrumenti na koje želimo naučiti naše građane. Jako smo zahvalni svim građanima na povjerenju“, rekao je ministar gostujući u Dnevniku HRT-a.

„Mijenjat ćemo u pojedinim segmentima i ročnost, dakle izdanja koja će slijediti u nastavku. Sve ćemo građanima na vrijeme pojašnjavati i vodit ćemo ih u tom procesu”, kazao je Primorac.

Za danas, kada počinje upis trezorskih zapisa za institucionalne ulagače – banke i fondove, ministarstvo financija je predvidjelo 100 milijuna eura.

„Međutim, Ministarstvo financija kod izdanja trezorskih zapisa ima mogućnost zadržati tu autonomiju da prihvati manji iznos ili čak veći iznos ako ponude budu dobre. Vidjet ćemo kakva će situacija biti, kakve će ponude dati institucionalni investitori i donijet ćemo pravovremenu i dobru odluku”, rekao je Primorac.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari