Plenković: Slučaj „Mreža“ nije nova „Fimi Media“

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, Foto: Hina/D.Senčar/srpanj 2023.

Sjednica Vlade RH počela je s jednim ministrom manje – bez ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, kojeg je premijer Andrej Plenković jučer smijenio zbog afere “Mreža” te odbacio sličnost sa slučajem „Fimi Media“, zbog koje je osuđen bivši premijer Ivo Sanader. U uvodnom dijelu sjednice premijer Plenković je objasnio jučerašnju odluku.

„Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević pojedinim medijima je dijelio državni novac dajući im određene informacije koje su bile selektivne i prilagođene, koje su se kasnije, preko oporbe politički koristile protiv Vlade RH“, rekao je Plenković.

Istakao je da je ovo je bila operacija koja je trajala nekoliko mjeseci s očitim ciljem počinjenja političke štete Vladi, a u korist oporbenih stranaka.

Bili smo konsternirani i šokirani ovim informacija i ako se kasnije utvrdi da su bile istinite, onda je to predmet interesa nekih drugih tijela u RH. Lažne oporbene teze, koje nastoje aktivnosti jednog čovjeka, koji nije bio član Vlade, a niti član HDZ-a, uspoređivati sa slučajem “Fimi Medije” u potpunosti odbacujemo. Cijela je ova operacija isključivo kako bi se nanijela politička šteta i u konačnici dovela do rušenja Vlade“, rekao je premijer Plenković.

Ponovio je da Lovrinčević nije imao mandat od bilo koga u Vladi RH za bilo kakva koruptivna djela, te da je njegov izbor, na mjesto posebnog savjetnika, bila odluka Davora Filipovića, koji je zbog toga i razriješen.

Tijekom prijepodneva, medijima se obratio i sada već bivši ministar Davor Filipović. Poručio je da zbog svega preuzima političku odgovornost.

„Što se tiče medijskih natpisa, komunikacije prema novinaru, prema medijskoj kući, kao i poruka koje su objavljene – o tome nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost. Što se tiče natpisa o gospodinu Lovrinčeviću, jednom od najimućnijih i najostvarenijih ljudi u našoj domovini koji je cijeli život proveo u gospodarstvu, da se on upuštao u tobožnje sitne „dealove“ i tražio novac, meni to zvuči nelogično i iskreno ću reći da u to ne vjerujem. Međutim, sve što se dogodilo, dovelo me u situaciju da preuzmem političku odgovornost jer niti jedan pojedinac nije važniji od države. Ne želim ugroziti sve ono dobro što ostavljam u Ministarstvu i u Vladi“, rekao je Filipović naglašavajući da tek treba utvrditi vjerodostojnost snimaka.

Objavljene poruke su ga, kako je rekao, iznenadile te je naglasio da se takvo što nije smjelo dogoditi. Ime kandidata za novog ministra gospodarstva Hrvatske još nije priopćeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari