Filipović: Važan je trend pada inflacije

Pixabay.com
Gospodarstveni parametri, Foto: Pixabay.com

Važan je trend pada inflacije za koji očekujem da će se nastaviti, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović, komentirajući nove podatke o inflaciji u Hrvatskoj za studeni. 

Filipović je ocijenio da je pad inflacije rezultat rada Vlade RH te da je zadovoljan, kako prenosi Hina, najnovijim pokazateljima o inflaciji i gospodarskom rastu.

Upitan kako gleda na drugu poziciju Hrvatske prema visini stope inflacije u eurozoni, naveo je da neke zemlje izvan eurozone – Češka, Poljska, Rumunjska i Mađarska – imaju više stope inflacije od Hrvatske te da je bitno da ta stopa pada.

Činjenicu da je u Hrvatskoj inflacija veća od prosječne u eurozoni vidi kao prostor za snižavanje cijena.

Pritom je, Vlada učinila svoje te se u svim kategorijama vidi pad cijena, a posebno kod energije za 3,4 posto na godišnjoj razini. Vlada je učinila sve što je mogla, ali dio poslovnih subjekata je dizao marže što je onda diglo i cijene. Očekujem odgovorno ponašanje gospodarskih subjekata te nastavak trenda usporavanja inflacije“, rekao je Filipović.

Podsjećamo, prema prvoj procjeni inflacije, koju je na temelju indeksa potrošačkih cijena objavio Državni zavod za statistiku, inflacija je skliznula na najnižu razinu u dvije godine, 4,7 posto.

Prema Eurostatovim podacima Slovačka je u studenom imala najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 6,9 posto, a slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena od 5,5 posto. U listopadu je iznosila je 6,7, a u rujnu 7,4 posto.

Inflacija u cijeloj eurozoni oslabila je u studenom na 2,4 posto, najnižu razinu od ljeta 2021. godine, objavio je Eurostat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari