Stellantis kupio udio u kineskom proizvođaču motora za električne automobile

Foto: Erik Maclean/Pexels

Stellantis je u četvrtak objavio da će kupiti udio u kineskom proizvođaču motora za električne automobile Leapmotoru, javlja Hina.

Proizvođač Opela, Fiata, Peugeota, Chryslera i Jeepa kupit će za oko 1,5 milijardi eura približno 20 posto udjela u Leapmotoru.

Stellantis i Leapmotor planiraju paralelno osnovati zajedničku tvrdnju za proizvodnju i distribuciju automobila izvan Kine, s vlasničkim udjelima od 51, odnosno 49 posto.

Cilj je partnerstva povećati prodaju Leapmotora na visoko konkurentnom kineskom tržištu električnih automobila i proširiti njegovu prisutnost u inozemstvu. Prvo ciljano tržište bit će Europa.

Nagađanja o Stellantisovom ulaganju u Leapmotor krenula su već prije nekoliko mjeseci.

Lani je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares otkazao planove o osnivanju zajedničke tvrtke s kineskim dobavljačem GAC-om koja je trebala proizvoditi Jeepove, navodeći kao razlog nezadovoljstvo napretkom planova.

Kinesko tržište automobila igralo je do sada sporednu ulogu u Stellantisovom konglomeratu koji je u prvoj polovini godine u azijsko-pacifičku regiju isporučio oko 90.000 automobila.

Konkurent Volkswagen, pak, samo je u Kinu isporučio 1,45 milijuna vozila.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari