Španjolska odgađa naplatu PDV-a na osnovne namirnice

Freepik.com
Kupnja, Foto: Freepik.com

Španjolska neće naplaćivati porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice sve dok cijene ne budu “prikladnije”, izjavila je ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Vlada je 1. siječnja obustavila naplatu 4-postotnog PDV-a na osnovne namirnice kao što su kruh, sir, mlijeko, voće i povrće i žitarice jer su cijene hrane teško pogodile kućne budžete Španjolaca.

Mjera je dio 10 milijardi eura vrijednog paketa, usvojenog u prosincu, a trebala je ostati na snazi do kraja lipnja.

Vlada neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira i koje bi još mjere mogle ostati na snazi, izjavila je Calvino u ponedjeljak.

“Mogu potvrditi da ćemo zadržati mjeru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primjerenije razine cijena”, rekla je ministrica.

“Španjolska je zemlja s najsnažnijim padom (stope) inflacije, za pet (postotnih) bodova u pet mjeseci, i sada je među zemljama s najnižom inflacijom”, dodala je.

“Sada smo već na oko tri posto, čak i niže kada uzmemo podatke usklađene sa cijelom Europom, a trend slabljenja inflacije nastavit će se, barem tako govore svi podaci, i u lipnju”, dodala je.

Inflacija je u svibnju kliznula na 3,1 posto, sa četiri posto u travnju, izvijestio je u utorak statistički ured INE. Cijene hrane bile su više za 12 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 12,9 postotnog skoka u travnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari