“Svatko može programirati pomoću AI-a”

Foto: Freepik.com

Umjetna inteligencija znači da sada svatko može biti računalni programer jer sve što treba učiniti je “razgovarati s računalom”, rekao je danas izvršni direktor Nvidije Jen-Sun Huang, pozdravljajući kraj ‘digitalnog jaza’.

Nvidia je, kao glavni dobavljač čipova i računalnih sustava za umjetnu inteligenciju (AI), postala najvrjednija tvrtka poluvodiča na svijetu.

Tvrtka je prošlog tjedna predvidjela prihode u drugom tromjesečju više od 50 posto iznad početnih procjena Wall Streeta i rekla da povećava ponudu kako bi zadovoljila rastuću potražnju za svojim čipovima umjetne inteligencije, koji se koriste za pogon ChatGPT-a i mnogih sličnih usluga.

Obraćajući se tisućama ljudi na forumu Computex u Taipeiju, Huang – koji je rođen u južnom Tajvanu prije nego što je njegova obitelj emigrirala u Sjedinjene Države dok je bio dijete – rekao je da umjetna inteligencija predvodi računalnu revoluciju, izvijestio je Reuters.

“U svakoj računalnoj eri, mogli ste raditi različite stvari koje prije nisu bile moguće, a umjetna inteligencija svakako se kvalificira kao veliki skok”, rekao je Huang. “Programska barijera je nevjerojatno niska. Zatvorili smo digitalni jaz. Sada su svi programeri – samo morate računalu nešto reći i ono će to učiniti”, rekao je.

“Stopa napretka, jer je AI tako jednostavan za korištenje, je razlog zašto raste tako brzo. Ovo će dotaknuti doslovno svaku pojedinu industriju.”

Huang je pokazao što AI može učiniti, uključujući dobivanje programa za pisanje kratke pop pjesme koja hvali Nvidiju sa samo nekoliko riječi uputa. Predstavio je nekoliko novih aplikacija, uključujući partnerstvo s najvećom svjetskom grupom za oglašavanje VPP za generativni sadržaj s umjetnom inteligencijom za digitalno oglašavanje.

Nvidia se bori zadovoljiti sve veću globalnu potražnju za svojim čipovima za umjetnu inteligenciju, a izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji navodno gradi prvi startup za umjetnu inteligenciju, rekao je prošli tjedan kako je “mnogo teže nabaviti odgovarajuću količinu čipova za obradu grafike nego drogu.”

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari