Slovačka proširuje zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Pixabay.com
Žitno polje, Foto: Pixabay.com

Slovačka vlada produljila je i proširila zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, istaknuvši da kompenzacija EU pokriva tek djelić gubitaka poljoprivrednika koji ne mogu konkurirati jeftinom uvozu.

„Zbog uvoza ukrajinskog žita slovački poljoprivrednici pretrpjeli su gubitke od oko 110 milijuna eura“, rekao je slovački ministar poljoprivrede Richard Takač za novinsku agenciju TASR, prenosi Hina, a EU im je isplatio samo oko pet milijuna eura odštete.

„Zato smo bili prisiljeni produljiti zabranu dok EU ponovo ne ograniči uvoz“, dodao je slovački ministar.

Važeća zabrana obuhvaća samo uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta i trebala je isteći krajem godine. Vlada Slovačke je sada na popis dodala još deset poljoprivrednih proizvoda, uključujući hmelj, med i šećer od trske i repe. Poljska i Mađarska već su uvele slična ograničenja.

EU je Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj odobrio zabranu prodaje ukrajinskih proizvoda na domaćem tržištima koja bi trebala spriječiti obaranje cijena. Odluka EU-a istekla je u rujnu, a Poljska, Mađarska i Slovačka produljile su mjeru.

„Ukrajinski poljoprivredni proizvodi i dalje prolaze kroz njihov teritorij, ali uz strožu kontrolu. Trenutačno oko 80 posto poljoprivrednih proizvoda koji bi trebali biti samo u tranzitu ostaje u Slovačkoj, a to šteti slovačkim proizvođačima“, naglasio je Takač.

Podsjećamo, ukrajinski izvoz preko luka na Crnom moru znatno je otežan od početka ruske invazije. Ujedinjeni narodi posredovali su u sklapanju dogovora koji je trebao jamčiti siguran prolaz pošiljki, ali Moskva se ovog ljeta povukla, tvrdeći da nisu ispunjene odredbe o ruskom izvozu.

Ukrajina sada izvozi žitarice uglavnom preko Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunjske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari