Rekordan obujam prometa u rumunjskoj Constanti zbog ukrajinskih žitarica

Pixabay.com
Žito, Foto: Pixabay.com

Rumunjska crnomorska luka Constanta pretovarila je u prvih deset mjeseci ove godine rekordna 29,4 milijuna metričkih tona žitarica, a isporuke iz Ukrajine činile su 40 posto pretovara.

Dosadašnji godišnji rekord Constante iznosio je nešto više od 25 milijuna tona, navodi Reuters.

Ukrajina spada među vodeće svjetske izvoznike žitarica, a Constanta je postala ključni punkt na glavnoj alternativni ruti za njihov izvoz zbog otežanog transporta preko Crnog mora u vrijeme ruske invazije.

Ujedinjeni narodi posredovali su u dogovoru o nesmetanom tranzitu ukrajinskih pošiljki kroz Crno more, ali Rusija se ovog ljeta povukla iz aranžmana, tvrdeći da nije ispoštovana uredba o stvaranju uvjeta za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Ukrajinske žitarice stižu u Constantu cestom, željeznicom i brodovima preko Dunava. Preko rumunjske luke, prenosi Hina, Ukrajina je od siječnja do listopada otpremila 11,7 milijuna tona žitarica. Do kraja rujna otpremljeno je 10,5 milijuna tona, a u cijeloj prošloj godini 8,6 milijuna tona.

No, obujam tranzita smanjio se u proteklim mjesecima zbog opetovanih ruskih napada na ukrajinske luke na drugoj obali Dunava i blokade ukrajinskih graničnih prijelaza prema Poljskoj i Slovačkoj u prosvjedima vozača kamiona protiv ukrajinske konkurencije.

Constanta sada ima logističke kapacitete od 40 milijuna tona žitarica godišnje.

Rumunjska vlada priopćila je da u idućim mjesecima namjerava udvostručiti mjesečne tranzitne kapacitete za ukrajinske žitarice, na četiri milijuna tona, uz infrastrukturna ulaganja u Constanti i na Dunavu.

Lučki operateri uložili su paralelno u opremu kako bi ubrzali utovar. Osim domaćih i ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, Constanta tradicionalno na inozemna tržišta šalje i pošiljke susjednih zemalja koje nemaju izlaz na more, poput Mađarske i Srbije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari