Sindikati zatražili neradni dan za izbore za sve, osim hitnih službi

Hina
Prosvjedni skup, ilustracija, Foto: Hina/Damir Senčar

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) zahtjev za hitnim radnopravnim tumačenjem odredbe čl. 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koja propisuje da je dan provedbe izbora neradni dan. 

SSSH smatra kako ne bi trebalo biti prevelikih pravnih ili drugih dilema da je dan provedbe izbora (u ovom slučaju 17. travnja 2024.) neradan dan za sve zaposlene u Republici Hrvatskoj, osim za one radnike koji rade kod poslodavaca kod kojih je potreba organizacije rada regulirana posebnim propisima (npr. različite hitne službe), stoji u priopćenju SSSH.

Neradni dan je dan kada se ne radi!”

S obzirom na upite koji nam ovih dana stižu s terena, te s obzirom na najave zatvaranja škola, kao i poziv Državnog izbornog povjerenstva poslodavcima da „organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi omoguće izlazak na biračko mjesto“, smatramo da je već nastala nepotrebna zbrka, te da je potrebno hitno, nedvosmisleno i odgovorno radnopravno tumačenje u gore navedenom smjeru, zaključili su. 

“Smatramo da bi bilo kakvo suprotno tumačenje, koje bi poslodavcima u Hrvatskoj davalo pravo da na neradni dan, autonomno, s obzirom na vlastitu procjenu, raspoređuju radnike na rad, stvorilo neosnovanu nejednakost među radnicima u Republici Hrvatskoj, ali i potencijalno ozbiljno ugrozilo ostvarivanje ustavnog aktivnog biračkog prava za njezine građane.”, naveli su u priopćenju 

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari