Riziku od siromaštva izložen svaki peti stanovnik Hrvatske

ilustracija. Foto: Nicola Barts/Pexels

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u prošloj je godini iznosila 19,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Njihovi podaci pokazuju da su tom riziku najviše izloženi stariji građani, samci i samohrani roditelji te stanovnici Panonske Hrvatske.

U toj regiji stopa rizika od siromaštva iznosi čak 29,4 posto, nakon čega slijede Sjeverna Hrvatska sa 17,7, Jadranska Hrvatska sa 17,5 i Grad Zagreb s 10,5 posto.

Prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo u 2023. godini iznosio je 5.924 eura, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina 12.440 eura.

Prema dobi i spolu, najviša stopa rizika od siromaštva je bila u osoba u dobi od 65 ili više godina te je iznosila 34,8 posto.

U toj je dobnoj skupini razlika prema spolu najveća te je stopa rizika kod žena iznosila 38,8, a kod muškaraca 29,3 posto.

Najniža je bila kod osoba u dobi od 25 do 54 godine i iznosila je 12,6 posto. Kod muškaraca te dobi bila je 12,8, a u žena 12,5 posto.

Prema tipu kućanstva, stopa rizika od siromaštva u kućanstvima bez uzdržavane djece najviša je bila u jednočlanim kućanstvima i to u onima koje čine osobe u dobi od 65 ili više godina, 59,9 posto te u onima koje čine žene, 56,5 posto.

Stopa rizika od siromaštva je postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga tog rizika. Ona ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva koji je postavljen na 60 posto od srednje vrijednosti ekvivalentnoga raspoloživog dohotka svih stanovnika Hrvatske.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari