Svjetska banka: Sve veći jaz između bogatih i siromašnih

pixabay.com
Jaz između bogatih i siromašnih raste, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Novi šef Svjetske banke, Ajay Banga, na sastanku ministra financija G20 u Indiji, rekao je da bi se zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih nacija, moglo produbiti siromaštvo u zemljama u razvoju. Mnoge se zemlje, kako prenosi hrt.hr, još se oporavljaju od dvostrukog udarca, pandemije COVID-a i posljedica ruskog rata u Ukrajini, koji je pogodio globalne cijene goriva i roba. Klimatske promjene, u međuvremenu, najteže pogađaju neke od najsiromašnijih zemalja koje se teško mogu nositi s njima.

Predsjednik Svjetske banke rekao je i kako se boji da nedostatak napretka može dovesti do većeg jaza u globalnom gospodarstvu, na štetu najsiromašnijih na svijetu. “Ono što me drži budnim noću nepovjerenje je koje tiho razdvaja globalni sjever i jug u trenutku kada se moramo ujediniti”, rekao je Banga na dvodnevnom sastanku ministara financija i čelnika središnje banke u Gandhinagaru u državi Gujarat. “Frustracija globalnog juga je razumljiva. Na mnogo načina oni plaćaju cijenu za naš prosperitet”, rekao je Banga, koji je prošlog mjeseca preuzeo dužnost u Svjetskoj Banci.

Svjetska banka rekla je i da radi na povećanju svoje financijske sposobnosti, uključujući prikupljanje hibridnog kapitala od dioničara, kako bi potaknula rast i otvaranje radnih mjesta, ali dodala je da se buduće gospodarstvo ne može oslanjati na širenje po cijenu okoliša. “Jednostavna je istina – ne možemo podnijeti još jedno razdoblje rasta s intenzivnim emisijama”, rekao je Banga.

Indijska ministrica financija, Nirmala Sitharaman, podsjetila je čelnike na njihovu odgovornost “da usmjere globalno gospodarstvo prema snažnom, održivom, uravnoteženom i uključivom rastu”.

Sjedinjene Države kažu da bi napori za reformu multilateralnih zajmodavaca, kao što su Svjetska banka i druge regionalne institucije, mogli otključati 200 milijardi dolara u sljedećem desetljeću.

“Više od polovine svih zemalja s niskim dohotkom blizu je ili je u dužničkoj krizi, dvostruko više nego u 2015. godine”, rekla je američka ministrica financija Janet Yellen te rekla da se predugo pregovaralo o zambijskom dugu, ali dodala je kako se nada da će rješenje duga za Ganu i Šri Lanku biti “brzo finalizirano”.

Sporazumi o restrukturiranju dugova za zemlje s niskim prihodima u središtu su pozornosti Grupe 20 velikih gospodarstava, ali dužnosnici navode da je postignut malen napredak. Razgovori skupine G20 također su bili usredotočeni na reformu multilateralnih razvojnih banaka, propise o kriptovalutama te lakši pristup financiranju za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena i prilagodbu.

Nedavno dogovoren prvi korak o pravednijoj raspodjeli poreznih prihoda od multinacionalnih tvrtki, koji je prošli tjedan postiglo 138 zemalja, također će biti isporučen. Multinacionalne kompanije, posebno tehnološke, trenutačno mogu lako prebaciti profit u zemlje s niskim poreznim stopama iako ondje obavljaju samo mali dio svojih aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari