Cijene nafte pale ispod 79 dolara, ulagače brine Kina

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara budući da su ulagače zabrinuli podaci o rastu kineskog gospodarstva, potaknuvši zabrinutost za potražnju, objavila je Hina.

Na londonskom je tržištu cijena barela, jučer popodne, bila je niža za 97 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 78,90 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,49 dolara.
Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 74,59 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu 1,47 dolara.

Na kraju prošlog tjedna cijene su zakočili val prodaja i jači dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

Tokom jučerašnjeg dana, pozornost se preusmjerila i na podatke o kineskom BDP-u, koji su pokazali rast aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja za 6,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Analitičari su očekivali 7,3-postotni rast.

„BDP je bio slabiji no što se očekivalo, što neće stišati zabrinutost za kinesko gospodarstvo”, rekao je ING-ov voditelj istraživanja roba Warren Patterson. Oporavak drugog gospodarstva svijeta nakon ukidanja pandemijskih ograničenja posustao je zbog slabljenja domaće i inozemne potražnje.

Uteg cijenama bila je i obnova proizvodnje na dva polja u Libiji, blokirana prošli tjedan zbog prosvjeda protiv otmice bivšeg ministra financija. Značajniji pad cijena zakočila je, pak, informacija dva izvora da će ruski izvoz preko zapadnih luka u kolovozu biti smanjen za 100 do 200 tisuća barela dnevno. Moskva time signalizira da će poštovati dogovor s Rijadom o smanjenju opskrbe u kolovozu, rekli su izvori potkraj prošlog tjedna.

Saudijska Arabija i Rusija odlučile su u kolovozu smanjiti opskrbu za dodatnih milijun odnosno pola milijuna barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 53 centa, na 82,06 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari