SAD na prvom mjestu u 2023. po izvozu LNG-a, preotele krunu Katru

Pixabay.com
Plin, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američki izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) oborio je u prosincu mjesečne i godišnje rekorde, pokazuju podaci o kretanjima tankera, i osigurao SAD-u prvo mjesto na svjetskoj ljestvici izvoznika.

SAD je preskočio Katar i Australiju te postao najveći izvoznik ukapljenog plina u 2023., tvrde analitičari. U 2022. godini, prenosi Hina, titulu najvećeg izvoznika LNG-a osvojio je Katar, a Australija je bila na drugom mjestu, prema podacima američke vlade.

SAD se lani izdvojio najvećim povećanjem opskrbe LNG-om u svijetu, rekao je direktor globalnog istraživanja plina i LNG-a u konzultantskoj tvrtki Rapidan Energy Group Alex Munton, dodavši da su samo u prosincu isporučili 8,6 milijuna metričkih tona LNG-a.

“Rekordnu proizvodnju u SAD-u potaknula su dva čimbenika: potpuna normalizacija rada Freeport LNG-a, što je povećalo opskrbu za šest milijuna tona, i godišnja proizvodnja postrojenja Calcasieu Pass tvrtke Venture Global LNG, veća za tri milijuna tona nego u 2022. godini”, objasnio je Munton.

Američki izvoz porastao je lani za 14,7 posto, na 88,9 milijuna tona, potaknut normalizacijom proizvodnje u pogonu Freeporta nakon sanacije posljedica požara u 2022. U 2022. godini SAD je isporučio 77,5 milijuna tona LNG-a, prema podacima LSEG-a.

Europa je i u prosincu bila glavno odredište izvoza američkog LNG-a, s isporučena 5,43 milijuna tona ili nešto više od 61 posto ukupnog izvoza. U studenom udio izvoza u Europu iznosio je 68 posto, pokazuju podaci LSEG-a.

Manji udio izvoza u Europu u prosincu rezultat je izrazito viših temperatura i popunjenih skladišta u Europi, rekli su analitičari konzultantske tvrtke Rystad Energy. Europska skladišta plina objavila su da su početkom prosinca bila popunjena 97 posto.

Azija je u prosincu bila drugo najveće izvozno tržište za američki LNG, s isporučenih 2,29 milijuna tona ili 26,6 posto, izvoza. U studenom iznosio je 18,5 posto. U Latinsku Ameriku izvezeno je pola milijuna metričkih tona, što je odgovaralo nešto manje od šest posto ukupnog izvoza, pokazali su podaci praćenja brodova LSEG-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari