SAD izdvaja više od 90 milijuna eura za sufinanciranje povoljnog stanovanja

Wikimedia Commons/Federal reserve
Janet Yellen, Foto: Wikimedia Commons/Federal reserve

Bidenova administracija najavila je nove korake za lakši pristup povoljnijim stanovima jer su visoke cijene i visoke kamatne stope dramatično povisile troškove života u godinama nakon pandemije. Ministrica financija SAD-a Janet Yellen promovirat će nova ulaganja tijekom posjeta Minneapolisu.

Ulaganja uključuju 93,20 milijuna eura tijekom sljedeće tri godine kroz novi fond za financiranje pristupačnog stanovanja, jačanje financiranja pristupačnog stanovanja od strane Federalne banke i druge mjere.

“Već duže vrijeme se suočavamo s vrlo značajnim nedostatkom ponude stambenog prostora. To je dovelo do rasta cijena najmova”, rekla je Yellen.

I kupci i iznajmljivači nekretnina suočavaju se s rastućim troškovima stanovanja koji su drastično porasli nakon pandemije. Prema Case-Shiller 20-City Composite Home Price Indexu, cijene kuća porasle su za 46 posto između ožujka 2020. i ožujka 2024. Nova analiza Ministarstva financija SAD-a pokazuje da su tijekom posljednja dva desetljeća troškovi stanovanja rasli brže od prihoda.

U međuvremenu, prodaja prethodno nastanjenih domova u SAD-u pala je u svibnju treći mjesec zaredom jer su rastuće stope hipoteka i rekordno visoke cijene obeshrabrile mnoge potencijalne kupce stanova tijekom razdoblja koje je obično najprometnije u godini na tržištu nekretnina.

Što se tiče Amerikanaca s niskim primanjima, statistika Nacionalne stambene koalicije za niske prihode pokazuje da na nacionalnoj razini nedostaje više od sedam milijuna pristupačnih domova za više od 10,8 milijuna američkih obitelji s ekstremno niskim prihodima. I ne postoji država ili županija u SAD-u u kojoj si građanin koji radi puno radno vrijeme s minimalnom plaćom može priuštiti dvosobni stan.

Neki ekonomisti, zbog povećanih troškova stanovanja, predviđaju da kriza neće završiti sve dok Federalna rezerva ne snizi ključnu kamatnu stopu, koja je još uvijek na 5,3 posto.

Yellen bi trebala uputiti Kongres da usvoji Bidenov predloženi proračun, objavljen u ožujku, prenosi Associated Press. U proračunu je istaknut poziv Kongresu da osigura porezne olakšice za one koji prvi put kupuju stan i uključuje plan za izgradnju više od dva milijuna domova.

Bidenova administracija poduzela je i druge korake kako bi povećala ponudu pristupačnih stanova, uključujući poticaje za pretvaranje praznih poslovnih zgrada u stambene zgrade.

U srpnju 2023. američko Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja izdvojilo 79,22 milijuna eura za smanjenje prepreka pristupačnom stanovanju, kao što su ograničenja prostornog uređenja koja su na nekim mjestima negativno utjecala na pristupačno stanovanje.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari