Riba iz navodno radioaktivnog dijela Tihog oceana u hrvatskim dućanima: Postoji li opasnost?

Pixabay.com
Pecanje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nedavno se počela širiti zabrinjavajuća vijest o ribi u konzervama koja se prodaje u Hrvatskoj, ali i u mnogim drugim zemljama. Naime, konzerve na sebi imaju neku od ovih oznaka – FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ili nekoliko njih. Ti brojevi označavaju gdje je riba ulovljena, u kojem oceanu, a u jednoj konzervi može biti stavljena riba iz nekoliko različitih dijelova svijeta.

No, problem se pojavio kada su ljudi počeli primjećivati da izdvojene oznake pokrivaju područje Tihog oceana u kojem navodno postoji opasnost od radijacije zbog nuklearne katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima koja se dogodila prije 12 godina.

Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta “Ruđer Bošković”, objasnio nam je postoji li stvarna opasnost ili ne.

“Govorimo o mogućoj, a ne o sigurnoj opasnosti jer da je sigurna opasnost ta riba se ne bi prodavala. Nemamo nikakve službene informacije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) niti o uočenoj radioaktivnosti po pojedinoj konzervi, niti o mjerenjima koje su proveli, ako su ih uopće proveli, niti o štetnosti za ljude, niti o radioaktivnosti po sektorima koji su označeni”, rekao je Tadić.

Smatra da danas nema ozbiljnog razloga za brigu i da su takva upozorenja vrijedila možda samo prije 12 godina kada je i došlo do nuklearne katastrofe.

“Ovo mi jako sliči na upozorenja 1986. nakon katastrofe u Černobilu u vezi meda uvezenog iz SSSR, od kojih je veći dio bio iz dijelova Rusije ili Ukrajine koji nisu imali nikakve veze s katastrofom. Nikad se nisam najeo jeftinog meda kao tada jer ga nitko nije kupovao”, prisjetio se Tadić.

Kaže da je uopće upitno što se može dogoditi od jedne obične konzerve ribe.

“U Tihom oceanu postoji i prirodna radioaktivnost, a to ne spominju. Osim toga, u Tihom oceanu, iskreno rečeno, postoji i niz drugih izvora, recimo ispuštanja radioaktivnosti iz kineskih nuklearki koje ispuštaju u more više radioaktivnosti nego što će biti ispušteno iz Fukushime”, naglasio je.

15 Odgovora

  1. Hrvatima to nije važno. S obzirom da je samo cijena bitna kao i kod svakog proizvoda kupovat će se bila ona radioaktivna ili ne. Štoviše, nađu li u konzervi ribu sa dvije glave još će misliti da im se posrećilo.

  2. Kao da je radijacija samo problem. Vec godinama se piše i o problemima prisutnosti teških metala u ribama. Mora su jos i puna cestica mikroplastike. Katastrofa koliko je sve zagađeno svime i svačime.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari