Kineski uvoz plodova mora iz Japana u kolovozu pao za 67 posto

pixabay.com
Kineski uvoz morskih plodova iz Japana značajno smanjen, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kineski uvoz plodova mora iz Japana pao je prošlog mjeseca jer je Tokio počeo ispuštati pročišćenu otpadnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima.

Uvoz japanske morske hrane pao je 67,6 posto u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je kineska carinska uprava, prenosi BBC. Japansko ministarstvo poljoprivrede i ribarstva kaže da je Kina bila najveći svjetski uvoznik plodova mora iz ove zemlje.

Prošle je godine, najveća azijska ekonomija uvezla 84,4 milijarde jena (571 milijun dolara) plodova mora od svog susjeda. Do oštrog pada uvoza došlo je dok se Japan pripremao za početak ispuštanja otpadnih voda iz Fukušime te nakon ispuštanja.

Od tsunamija 2011. koji je ozbiljno oštetio nuklearnu elektranu Fukushima, nakupilo se više od milijun tona pročišćene otpadne vode. Japan je počeo ispuštati vodu 24. kolovoza, u procesu koji će trajati – 30 godina. Istog dana Kina je rekla da će zabraniti sav uvoz japanske morske hrane.

Ribarske industrije u Japanu i široj regiji također su u to vrijeme izrazile zabrinutost zbog utjecaja ispuštanja vode na njihovu egzistenciju.

Kineska zabrana uvoza, podjseća BBC, uslijedila je unatoč tome što je Japan rekao da je voda sigurna, a s time su se složili i mnogi znanstvenici. Nuklearni nadzorni organ Ujedinjenih naroda također je odobrio plan. Tokio je također naglasio da su slična ispuštanja otpadnih voda uobičajena iz drugih nuklearnih elektrana u Kini i Francuskoj. Japan objavljuje i redovita izvješća kako bi pokazao da morska voda u blizini Fukushime ne pokazuje mjerljive razine radioaktivnosti.

Kina je snažno prosvjedovala protiv objave, dok su dezinformacije potaknule incidente poput bacanja kamenja na japanske škole u Kini i izvješća o stotinama neprijateljskih telefonskih poziva lokalnim tvrtkama u Fukushimi.

Tokio je upozorio svoje građane koji posjećuju Kinu da poduzmu mjere opreza i izbjegavaju glasno govoriti japanski u javnosti.

Japanska vlada obećala je financijsku pomoć za ribarsku industriju, dok je tvrtka koja vodi elektranu u Fukushimi, Tepco, rekla da je spremna dati kompenzaciju lokalnim tvrtkama pogođenim ispuštanjem. Političari u Japanu aktivno promiču sigurnost plodova mora i vode u Fukushimi.

Ekonomisti kažu da pad izvoza plodova mora vjerojatno neće imati veliki utjecaj na cjelokupno japansko gospodarstvo, piše BBC, jer ukupnim izvozom u Kinu dominiraju automobili i strojevi.

Jedan odgovor

  1. Ne bojim se za Japan, uostalom mozda njihova vlada nesto i radi pa im i pomogne po tom pitanju. Na kraju krajeva za izvoz im ostaju automobili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari