RE-Source Croatia konferencija u petak u Zagrebu: Saznajte sve o PPA ugovorima

Freepik.com
II. Regionalnu RE-Source Croatia 2024. konferenciju počinje u petak, u Zagrebu, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Prema podacima europske RE-Source platforme, ugovori za otkup električne energije ili PPA ugovori su u 2023. godini zabilježili porast od 40 posto u odnosu na godinu prije s ostvarenih 10,4 GW novih kapaciteta obnovljive energije što ukazuje na sve veći zamah potražnje za obnovljivim izvorima energije među europskim tvrtkama.

Sektore najvećih korporativnih kupaca obnovljive energije u Europi u 2023. predvodila je teška industrija, zatim ICT, maloprodaja, telekomunikacije te inženjerstvo i tehnologija. Španjolska i Njemačka i dalje su predvodnice, zajedno čineći približno 50 posto ukupno potpisanih PPA ugovora u 2023.

Nakon ulaska Hrvatske, Bugarske, Austrije i Rumunjske na PPA tržište u 2022. godini, prošle godine pridružile su im se Mađarska, Slovenija i Portugal.

Energetski intenzivna industrija i poduzetništvo aktivno istražuju načine dekarbonizacije i elektrifikacije za vlastite potrebe stoga imaju snažnu potrebu za kupnjom zelene energije prema unaprijed dogovorenoj cijeni što PPA ugovori pružaju.

No, kako PPA ugovor funkcionira saznajte na II. Regionalnoj RE-Source Croatia 2024. konferenciji, posvećenoj razvoju PPA ugovora, ali i obnovljivim izvorima energije u EU i Hrvatskoj, koja će se održati u Zagrebu, 15. ožujka, u Hotelu Sheraton.

Na panelu o regulatornom okviru ugovaranja kupnje električne energije sudjelovat će Branimir Beljan, regionalni menadžer tvrtke Danske Commodities, koji su i vodeća je tvrtka na tržištu PPA u Hrvatskoj.

Hrvatska nam je vrlo zanimljiva zbog svog položaja, likvidnih tržišta i povoljnog zakonodavstva. Zemlja planira instalirati nekoliko gigavata obnovljivih izvora energije do 2035. kako bi ispunila svoje zelene ciljeve. Feed in tarife su stvar prošlosti i tržišno orijentirani modeli dominirat će u nadolazećim godinama. Tvrtke za trgovinu energijom igraju zato ključnu ulogu kao pokretači fizičke kupnje i mehanizma zaštite. Veselimo se 2. RE-Source Croatia konferenciji kako bismo razgovarali s proizvođačima, kupcima i drugim sudionicima na tržištu,” rekao je Beljan.

Dolazak na konferenciju su potvrdili Anni Scanlan iz europske RE-Source platforme za razvoj PPA ugovora, Dries Acke iz krovne europske organizacije za energiju sunca SolarPower Europe, Guy Brindley iz Wind Europe, najvećeg europskog udruženja za energiju vjetra.

Organizatori konferencije su Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) kao nositelji europske RE-Source platforme za razvoj PPA ugovora za Hrvatsku i regiju.

Konferenciju će otvoriti ministar gospodarstva RH, Damir Habijan. Medijski partner Re-Source Croatia konferencije je i naš portal, Financije.hr.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari