OIEH: Blokirani OIE projekti u Hrvatskoj

Freepik.com
OIEH: Blokirani projekti za OIE, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Ističu rokovi za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije jer investitori ne mogu na vrijeme dostaviti sve potrebne dozvole. Zaustavljen je kompletan sustav ishođenja lokacijske, građevinske i uporabne dozvole za postojeće OIE projekte, čime postaje izgledno da unutar zakonom zadanih rokova neće biti moguće izgraditi elektranu, objavljeno je na službenoj stranici udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatska.

„Poznato je kako priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja OIE projekata. Ključan faktor za pokretanje novog ciklusa investicija je donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije, HERA, koja se određuje prema Metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. Najavljivano je kako će se Odluka donijeti do kraja prošle godine no to se nije dogodilo, a posljedice su višestruke“, navodi se u objavi OIE Hrvatska.

Zbog nepoznate cijene priključenja, razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti je blokiran. Investitori, navodi se u objavi, ne mogu pokrenuti postupak izrade Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja (EOTRP) te ishoditi ugovor o priključenju, odnosno Elektroenergetsku suglasnost što su sve preduvjeti za ishođenje drugih potrebnih dozvola (lokacijska i građevinska dozvola) za razvoj OIE projekata.

„Naročito je problematična činjenica da su investitori u obvezi ishoditi sve dozvole te izgraditi postrojenje unutar sedam godina sukladno članku 17. Zakona o tržištu električne energije (ZoTEE), odnosno pet godina za projekte koji su ishodili energetsko odobrenje sukladno članku 133., stavka 2. ZoTEE-a, koliko važi energetsko odobrenje, s time da se taj rok ne može produžiti. Dakle, zbog ne donošenja odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu investitori ne mogu nastaviti daljnji razvoj projekata, istovremeno im teče rok za izgradnju postrojenja čime postaje izgledno da unutar tog roka neće moći izgraditi proizvodno postrojenje i ishoditi uporabnu dozvolu, odnosno neće moći dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu u roku od tri godine od dana izvršnosti energetskog odobrenja jer je kompletan postupak blokiran“, priopćeno je iz Udruge.

Ni novom Metodologijom za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu, koja je donesena u srpnju 2022. godine, Hrvatska nije razriješila brojne probleme, na koji je OIEH upozoravao.

„S obzirom na to da Hrvatska sukladno ciljevima Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom  na 2050. godinu, mora uspješno izgraditi što veći broj OIE postrojenja radi povećanja udjela OIE u neposrednoj potrošnji energije od 42,5 posto, potrebna su ulaganja u elektroenergetsku mrežu. Da bi elektroenergetska mreža mogla osigurati priključenje novih OIE elektrana hitno je potrebno izgraditi ključnu infrastrukturu odnosno novi 400 kV dalekovod od TS Konjsko (Split) do TS Melina (Rijeka). Riječ je o ključnoj infrastrukturi od sustavnog značaja i koja se ne može financirati iz naknade za priključenje jer je bitna za cjelokupni prijenosni sustav i koja bi se trebala financirati iz EU fondova, mrežarine i/ili proračuna RH“, priopćeno je, između ostalog u objavi udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatska.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari