OIEH: Hrvatska predvodnik u PPA ugovorima

OIEH/Press
Konferencija u Amsterdamu, Foto: OIH/Press

Obnovljivi izvori energije Hrvatske predvodnik su razvoja korporativnih ugovorima u energetici (PPA) u Hrvatskoj i jedini koji smo ih prepoznali kao veliku šansu da se snažno izdignemo u samodostatnosti, osobito u odnosu na druge države centralne i jugoistočne Europe, rekla je ovo na međunarodnoj konferenciji u Amesterdamu Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatska.

PPA ugovorima dogovara se višegodišnja kupnja obnovljive, zelene energije izravno od proizvođača, a budući da se zaključuju na duži rok, omogućavaju tvrtkama sigurnost i stabilnost električne energije, a time i eliminaciju rizika koji se javlja pri čestim promjenama cijena na tržištu.

„Potrebno je micati barijere i omogućiti agilniju provedbu investicija u obnovljive izvore energije. Investitori su spremni i već su iskazali interes za razvoj 6000 MW i upravo tu vidimo velik potencijal za PPA ugovaranje. Europska komisija smatra kako će takvi ugovori imati ključnu ulogu za razvoj obnovljive energije, a ja u njima prepoznajem veliku hrvatsku priliku kad je u pitanju naša energetska neovisnost. Nikad jače nego u posljednje dvije godine nismo dobili jasniju poruku koliko je to važno“, istaknula je Pokrovac.

Hrvatska je prošle godine ušla u europsku PPA statistiku i iznimno je bitna za daljnji razvoj PPA ugovora. Snažan je pokazatelj da je Hrvatska među 21 od 27 članica Europske unije s razvijenim PPA tržištem, dok ih, primjerice, Estonija, Latvija, Luksemburg, Malta, Cipar i Slovačka još nemaju, priopćeno je iz OIEH-a za naš portal.

Također, PPA tržište mnogo je razvijenije u Hrvatskoj nego, primjerice, u Švicarskoj.

Konferenciji, koja je posvećena PPA ugovorima, prisustvuje oko 1.300 sudionika, među kojima i predstavnici nekih od najvećih svjetskih kompanija i relevantnih europskih institucija, ističe se u priopćenju OIE Hrvatska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari