OIE Hrvatska: Različita naplata komunalnih taksi dovodi do obustavljanja projekata

pixabay.com
Problem komunalnih naknada za OIE, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) priopćili su danas da se investitori tijekom razvoja projekata OIE susreću sa različitim tumačenjima i primjenama propisa, koje u konačnici dovode do novih izdataka.

Iz ove udruge podsjećaju da je temeljni propis koji uređuje područje komunalnog gospodarstva – Zakon o komunalnom gospodarstvu, prema kojem investitori energetskih postrojenja komunalne doprinose plaćaju po ishođenju građevinske dozvole, dok komunalnu naknadu plaćaju na mjesečnoj razini.

Komunalni doprinos plaća se jednokratno i plaća ga vlasnik zemljišta na kojem se gradi projekt OIE, odnosno investitor ako je na njega pisanim ugovorom prenesena obveza plaćanja komunalnog doprinosa, kažu u OIEH.

Riječ je o prihodu jedinice lokalne samouprave koji se koristi isključivo za financiranje građenja i održavanje komunalne infrastrukture. Međutim, u praksi se, tvrde, događa drugačije.

„Tako se događa da pojedine jedinice lokalne samouprave (JLS) fotonaponske module ne uračunavaju u obujam građevine, dok neke druge uračunavaju. Takva različita praksa jedinica lokalne samouprave dovodi do pravne nesigurnosti, kao temelja svake pravne države i pravilnog funkcioniranja pravnog sustava uopće, a ujedno dovodi i do neravnopravnog položaja među investitorima u obnovljive izvore energije budući da pojedini imaju bitno veće namete od drugih u ranoj fazi projekta, a što nerijetko dovodi i do propasti pojedinih projekata“, kažu u OIE Hrvatska.

OIEH
Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, Foto: OIEH/rujan 2023. godine

OIEH je zato uputio dopis Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ukazujući na ovaj problem.

U dopisu je predloženo da se od plaćanja komunalnog doprinosa i naknada izuzmu dalekovodi, kablovi, solarne i vjetro elektrane te pristupni (makadamski) putovi, odnosno da se komunalni doprinosi i naknade plaćaju samo za trafostanice jer riječ o stalnim i čvrstim građevinama. 

„Ovo ministarstvo je potvrdilo prijedlog OIEH-a da se komunalni doprinosi i komunalne naknade za dalekovode, kablove i makadamske putove koji su u funkciji solarne i vjetroelektrane ne trebaju plaćati“, priopćeno je iz ove udruge.

Isto tako u odgovoru je navedeno, kažu u OIEH, kako su prema odredbama zakona odluke o plaćanju komunalnih doprinosa i naknada u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, koje mogu obveznike osloboditi od plaćanja ovih doprinosa.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari