Proizvodnja u građevinskom sektoru EU smanjila se u studenom 2023.

pixabay.com
Građevinski radnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

U studenom 2023. godine, proizvodnja u sektoru građevinarstva smanjila se za jedan posto u eurozoni i u EU, u usporedbi s listopadom iste godine, prema prvim procjenama Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U listopadu je proizvodnja u građevinarstvu pala za 0,6 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU.

Na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim 2022., proizvodnja u građevinskom sektoru smanjila se za 2,2 posto u eurozoni i za 2,1 posto u EU.

U eurozoni se u studenom, u usporedbi s mjesecom prije, visokogranja smanjila za 1,2 posto, a zabilježen je pad i u niskogranji za 0,4 posto. Prema Eurostatu, u EU se visokogradnja smanjila za 1,1 posto, a niskogradnja za 0,2 posto.

Među državama članicama EU-a, najveći pad proizvodnje u studenom, u usporedbi s listopadom 2023., zabilježen je u Češkoj i to 3,8 posto. Nakon nje su Njemačka i Mađarska s padom proizvodnje od 2,9 posto odnosno 2,6 posto.

Najveći rast proizvodnje zabilježen je u Rumunjskoj, gdje se proizvodnja u građevinskom sektoru povećala za 2,6 posto, u Slovačkoj je bila veća za 2,4 posto, a Belgija i Španjolska su obje imale rast od 1,1 posto.

Podaci za Hrvatsku za studeni nisu bili dostupni, ali je u listopadu proizvodnja u građevinskom sektoru bila veća za 2,7 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj je bila veća za 7,6 posto.

U studenom 2023., u eurozoni visokogradnja je bila manja za 2,4 posto, a niskogradnja za jedan posto, u usporedbi sa studenim 2022. godine. Istodobno, u EU je visokogradnja pala za 2,5 posto, dok je niskogradnja pak porasla za 0,2 posto.

Najveći pad na godišnjoj razini zabilježen je u Mađarskoj gdje se proizvodnja u sektoru građevinarstva smanjila za 12,8 posto, u Finskoj je bila manja za 6,9 posto, a u Češkoj za 6,5 posto.

U Rumunjskoj je zabilježen najveći rast proizvodnje, 14,4 posto, u sektoru građevinarstva među državama članicama. Slovenija je na drugom mjestu s rastom proizvodnje od 11,6 posto, a nakon nje je Španjolska s 9,7 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari