Obujam građevinskih radova u EU porastao u rujnu za 0,5 posto

pixabay.com
ilustracija, foto: Pixabay.com

Ove godine je u rujnu u usporedbi s kolovozom obujam građevinskih radova porastao za 0,4 posto u eurozoni, a u Europskoj uniji bio je veći za 0,5 posto, prema podacima Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

U kolovozu je obujam građevinskih radova pao za 1,1 posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU. Na godišnjoj razini, u usporedbi s rujnom 2022. godine, obujam građevinskih radova manji je za 0,3 posto u eurozoni, ali je u EU veći za 0,1 posto.

Statistički podaci otkrili su da je u eurozoni u rujnu 2023. niskogradnja porasla za 1,5 posto, a visokogradnja za 0,2 posto, u usporedbi s mjesecom prije. U istom razdoblju se u EU niskogradnja povećala za 1,1 posto, a visokogradnja za 0,3 posto.

Najveći rast proizvodnje u građevinarstvu na mjesečnoj razini zabilježen je u Sloveniji i to 7,4 posto. Nakon nje je Poljska s rastom od 3,6 posto i Slovačka s 2,3 posto.

Najveći pad imale su Mađarska i Rumunjska, 1,9 posto, na drugom mjestu je Portugal s 1,2 posto, a nakon njega je Austrija s 0,9 posto.

Eurostat je naveo da za Hrvatsku nije bilo podataka za rujan.

U eurozoni se na godišnjoj razini visokogradnja smanjila za 0,3 posto, dok je niskogradnja porasla za 2,5 posto.

Niskogradnja u EU je porasla za 2,8 posto, a visokogradnja se smanjila za 0,1 posto, u rujnu 2023. u usporedbi s rujnom lani.

Među državama članicama EU, najveći porast obujma građevinskih radova na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji i to 32,1 posto. Poljska je imala rast od 13,8 posto, a Rumunjska 10,9 posto.

Najveći godišnji pad proizvodnje u građevinarstvu bio je u Finskoj, 6,2 posto, Španjolska je imala pad od 6,1 posto, a Mađarska od šest posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari