Proizvodnja duhana u Hrvatskoj – obiteljski biznis uz potporu države i siguran otkup

Pixabay.com
Proces sušenja lišća duhana, Foto: Pixabay.com

Duhan se u Hrvatskoj proizvodi već dugi niz godina, a sade se uglavnom dvije sorte – virginija i berlej. Sorta virginija dominira u uzgoju s udjelom oko 90 posto u ukupnoj proizvodnji duhana. Glavnina uzgoja duhana smještena je u sjevernom dijelu Hrvatske na području Virovitičko-podravske županije, a u Slavoniji okolica Kutjeva.

Duhan je i  ratarska kultura čija otkupna cijena kontinuirano raste i u zadnje dvije godine porasla je za više od 50 posto. Državni zavod za statistiku objavio je da su cijene duhana prošle godine porasle za 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto.

Više od 80 posto odnosno glavnina hrvatskog uzgoja duhana, smještena je upravo na ovom području. Od 382 gospodarstva koja se bave proizvodnjom duhana u 2022. godini u Hrvatskoj na ukupno 2.827 hektara, čak 300 se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji. U 2021. godini proizvedeno je 7.384 tone duhana, a u odnosu na prethodnu 2020. godinu zabilježen je rast žetvene površine uzgoja duhana za dva posto te proizvodnje duhana od 4,2 posto. U prvih šest mjeseci 2022. godine, skupine proizvoda duhan i prerađeni nadomjesci duhana, uvezeno je deset tisuća tona i izvezeno ukupno gotovo 14 tisuća tona.

Duhan se uglavnom sadi na siromašnim pjeskovitim tlima gdje je mala mogućnost uzgoja drugih proizvodnih kultura. Prosječna godišnja proizvodnja duhana odvija se na oko 5.000 hektara uz prosječan prinos oko dvije tone po hektaru.

Kao i svi drugi sektori u poljoprivredi i ovaj je osjeti klimatske promjene kao i promjene na tržištu bez obzira na to što duhan  spada u iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi.

Ipak, proizvodnja duhana u Hrvatskoj pokazala se kao jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Stabilni uvjeti proizvodnje i siguran otkup svih proizvedenih količina, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus Hrvatskih duhana na održivost proizvođača, osiguravaju proizvođačima duhana u sustavu Hrvatskih duhana i TDR-a kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost.

Najuspješnije kompanije u djelatnosti Uzgoj duhana u 2023. godini
Naziv kompanijeUkupna dobit u EURUkupni prihodi u EUR
AGRODUHAN d.o.o.996.038,087.545.452,65
AGRO DOKIĆ j.d.o.o.1.493,041.703,49
AGROPLAN d.o.o.-20.270,2938.610,55
CompanyWall Financijski Asistent *svi podaci su za 2023. godinu, u eurima

Također, i državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2024. godinu, kojim se utvrđuju mjere, ciljevi, uvjeti, korisnici i financijske omotnice za provedbu navedenih mjera, odnose se i na proizvođače duhana. U 2024. godini, predviđaju se ukupna financijska sredstva potrebna za provedbu ovog Programa u iznosu od 14.059.460 eura i osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu., navedeno je na službenim stranicama ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH.

U tijeku je i javno savjetovanje o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o obradi duhana, proizvodnji i markama duhanskih proizvoda a cilj je sprječavanje ograničavanja i sužavanja potencijalnih investicija proizvođača duhanskih proizvoda, a čime će se omogućiti i nova zapošljavanja u ovoj proizvodnji.

Pixabay.com
Polje duhana, Foto: Pixabay.com

Proizvodnja i prerada duhana od velike je važnosti za zapošljavanje i ostanak stanovništva u ruralnim područjima, što Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH, između ostalog, potiče putem Mjere 7 iz Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela.

Veći proizvođači i prerada duhana u Hrvatskoj

Među većim tvrtkama za uzgoj duhana u Hrvatskoj je Agroduhan Slatina, d.o.o. za poljoprivrednu proizvodnju i usluge, koji postoji od 1996. godine. Među osnovnim djelatnostima mu je i proizvodnja duhana tipa FC VIRGINIA na vlastitim površinama.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2023. godini ova tvrtka je ostvarila prihode od 7.545.452,65 eura te je ostvarila dobit od 809.484,34 eura. Zapošljavaju i 63 radnika.

Hrvatski duhani d.d. su najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije i prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2022. godini zapošljavali su 232 radnika.

“Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost kod nas. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj”, rekla je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani, dio British American Tobacco grupe (BAT), u travnju 2024. su završili proces ugovaranja nove proizvodne sezone i osigurali 19 posto više hektara površina pod duhanom nego prošle godine.

Ugovoreno je 2.106 hektara, a među 245 proizvođača duhana su i novi poljoprivrednici. Naglasili su da je potpisano 39 novih ugovora s proizvođačima koji ulaze u proizvodnju duhana.

Freepik.com
Sjeckani duhan, Foto: Freepik.com

Najveća tvornica za preradu duhana u Hrvatskoj jeste Tvornica Duhana Rovinj (TDR).

Preteča TDR-a bio je pogon za opskrbu časnika austrougarske vojske cigarama, utemeljen 1872. godine. Do kraja Prvoga svjetskoga rata pogon je poslovao u sastavu austrijskog duhanskog monopola, a između dva svjetska rata bio je dio talijanskog duhanskoga monopola. Nakon Drugoga svjetskoga rata, rovinjska je tvornica opremljena novim strojevima što je rezultiralo širenjem proizvodnog asortimana i modernizacijom distributivne mreže.

Osamdesetih godina i devedesetih Tvornica duhana Rovinj postaje vodeća na hrvatskom tržištu. U prosincu 2003. osnovana je Adris Grupa, kao krovna korporacija unutar koje TDR postaje duhanska divizija i u svoj sastav uključuje i tvrtke Hrvatski duhani i Istragrafika.

British American Tobacco (BAT), drugi proizvođač cigareta, u listopadu 2015. godine, kupio je TDR te je za ovu tvornicu, nakon odbitka obveza, platio 505 milijuna eura.

TDR d.o.o. danas se nalazi u sustavu BAT Adria koji obuhvaća tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije i Slovenije. Nakon pokretanja investicijskog ciklusa od 80 milijuna eura, potkraj 2023. godine, BAT-ova tvornica u Kanfanaru postala je i jedina u Europi koja proizvodi i izvozi najsuvremenije bezduhanske grijane proizvode veo.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ukupan prihod ovih tvrtki u 2023. godini je 209.287.113,9 eura dok im je ukupna dobit za istu godinu 19.957.226,11 eura.

Najuspješnije kompanije u djelatnosti Proizvodnja duhanskih proizvoda u 2023. godini
Naziv kompanijeUkupna dobit u EURUkupni prihodi u EUR
TDR d. o. o.17.545.694,11185.273.968,94
HRVATSKI DUHANI d.d.2.411.532,0024.013.145,00
CompanyWall Financijski Asistent *svi podaci su za 2023. godinu, u eurima

Razine cijena duhana znatno se razlikuju u državama članicama EU ponajviše zbog velikih razlika u oporezivanju trošarinama u 36 zemalja. Prema podacima europskog ureda za statistiku, Eurostata, duhanski proizvodi su najskuplji u Irskoj, i bili su veći od 158 posto, u odnosu na prosjek Europske unije.

Najniže cijene zabilježene su u Bugarskoj, i to 51 posto ispod prosjeka EU. Na području Europe, u državama koje nisu članice EU, cijene duhanskih proizvoda niže su još samo u Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

59 Odgovora

  1. znamo da se više isplati radit s duhanom na placu u Dubravi, nego pigat kičmicu od 8-4 svaki dan i tako do penzije

  2. I treba kod nas uzgajati, susiti, rezati, pakirati i distribuirati duhan te ga u konacnici prodati na trzistu kao finalni proizvod.

  3. Zanimljivo mi je to sto se s jedne strane za uzgoj daju potpore, dok se druge vodi borba protiv duhanske industrije i provodi zdravstvena kampanja o stetnosti pusenja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari