Prihodi Airbusa u trećem kvartalu porasli za 12, dobit za 21 posto

Foto. Pixabay.com

Europski proizvođač zrakoplova Airbus treći je kvartal zaključio s dvoznamenkastim rastom prihoda i dobiti, uz podršku poslovanja s putničkim zrakoplovima koje je nadoknadilo visoke troškove za nove satelite, pokazuje poslovno izvješće.

Prihodi su mu u trećem tromjesečju porasli za 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši gotovo 14,9 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je nešto više od milijardu eura, što je za 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U istom je postotku porasla i neto dobit, dosegnuvši 806 milijuna eura.

Podršku rezultatima, pojašnjava Hina, pružilo je poslovanje s putničkim zrakoplovima, s ostvarenim kvartalnim prihodom za petinu većim u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Uteg poslovanju bio je pak obrambeni i svemirski dio poslovanja, koji je kvartal zaključio s gubitkom zbog dodatnih troškova za razvoj satelita i prihodima manjim za dva posto.

Dio poslovanja s helikopterima imao je prihode za 17 posto niže nego lani, ali je završio tromjesečje u plusu, pokazuje poslovno izvješće.

Uprava Airbusa nastoji držati korak sa sve snažnijom potražnjom za zrakoplovima na duge relacije. Sada očekuju da će do 2026. mjesečno proizvoditi 10 širokotrupnih mlažnjaka tipa A350, jedan više nego prema ranijim procjenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari