Predstavljena porezna reforma, Vlada ukida prirez porezu na dohodak

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić
Ministar financija, Marko Primorac Foto: Hina/ arhiv/ Zvonimir Kuhtić

Vlada će sa sjednice poslati u Sabor na drugo čitanje paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka iduće godine.

Riječ je o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i Zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima i doprinosima. Tim izmjenama će se, među ostalim, ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura te povećati osobni odbitak na 560 eura.

Ministar Marko Primorac detaljnije je predstavio porezne izmjene prema kojima će se povećati osnovni osobni odbitak s 530 na 560 eura, povećati iznos za uzdržavane članove, kao i prag za višu stopu poreza na dohodak.

Uz to, smanjit će se osnovica za mirovinsko osiguranje (I. stup) za 300 eura za bruto plaće do 700 eura, uz postupno smanjenje olakšice za bruto plaće do 700,01 do 1.300 eura, bez utjecaja na budući iznos mirovine.

Treća stavka je ukidanje prireza porezu na dohodak kojom se daje za pravo gradovima i općinama da propišu visinu godišnjih stopa poreza na dohodak u okvirima propisanim zakonom.

Od ostalih izmjena tu su porezno uređenje napojnica radi omogućavanja primanja napojnica i kod kartičnog plaćanja, preciziranje poreznih odredbi o mogućnosti doniranja u opće korisne svrhe u iznosu većem od dva posto prihoda, izjednačavanje opcijske dodjele udjela s opcijskom dodjelom dionica radi stimulacije zadržavanja zaposlenika te pojednostavljanje postupka za ispravak osnovice PDV-a kod nenaplaćenih potraživanja.

Nova porezna stopa za dohodak od imovine ostvaren od najamnine iznosit će 12 posto (trenutno 10 posto plus prirez), kao i ona za dohodak od otuđenja posebnih vrsta imovine, dok će porezna stopa za dohodak od vremenski ograničenog ustupa imovinskih prava i dohodak od imovine – otuđenje nekretnina i imovinskih prava biti 24 posto (trenutno 20 posto plus prirez).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari