PPD: Nije nam se pogodovalo u prodaji viškova plina

pixabay.com
Plin, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prvo plinarsko društvo (PPD) danas je odbacilo “insinuacije” da im se pogodovalo u prodaji viškova plina po niskim cijenama, demantiraju da su plin kupovali za jedan cent po megavatsatu te pozivaju institucije da istraže slučaj i pojasne sve procedure vezane uz plinsko tržište.

Iz PPD-a, u povodu objave podataka na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog Sabora, ističu “kako je riječ o alokaciji energije uravnoteženja, odnosno viškova i manjkova plina u transportnom sustavu, između aktivnih voditelja bilančnih skupina na tržištu plina u Republici Hrvatskoj”, prenosi HRT.

“Informacije o alociranim udjelima dosad nisu bile vidljive PPD-u, kao nijednoj drugoj tvrtki koja ima ulogu voditelja bilančne skupine i smatramo izrazito neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a, prije nego li je HROTE izradio obračun za lipanj te ih selektivno prikazuju”, naglašavaju iz PPD-a.

Ističu da je uloga voditelja bilančne skupine definirana Zakonom o tržištu plina, Pravilima organizacije tržišta plina i Mrežnim pravilima transportnog sustava te da je PPD, kao i ostali voditelji bilančnih skupina, postupao u skladu s obvezama koje su definirane tim propisima. Voditelji bilančnih skupina nemaju utjecaj na alocirane količine te svakodnevno vode brigu o uravnoteženju svoje bilančne skupine, ističu iz PPD-a, uz napomenu da takav sustav funkcionira u zemljama EU i već šest godina svaki mjesec u Hrvatskoj.

U sustavu uravnoteženja, napominju, voditelji bilančnih skupina kupuju, odnosno prodaju viškove i manjkove plina iz transportnog sustava u svrhu uravnoteženja plinskog transportnog sustava i svojih bilančnih skupina.

Dodaju i da voditelji bilančnih skupina ne znaju koja je bilančna skupina uzrokovala dnevnu neravnotežu plina u sustavu i svojim radnjama pozitivno utječu na sigurnost i rad samog transportnog sustava te posljedično na sigurnost opskrbe plinom.

Ukupno 11 voditelja bilančnih skupina sudjelovalo je u uravnoteženju bilančnih skupina što ukazuje na činjenicu da su mnoge bilančne skupine završile lipanj s negativnom energijom i da se takvi slučajevi događaju svaki mjesec već šest godina na reguliranim tržištima energenata u Republici Hrvatskoj. U potpunosti odbacujemo insinuacije da se u ovome postupku na bilo koji način pogodovalo bilo kojem od 11 voditelja bilančnih skupina jer voditelji bilančnih skupina nemaju informaciju o tome tko je neravnotežu u sustavu uzrokovao”, poručuju iz PPD-a.

Tu se radi, dodaju u priopćenju, o urednoj provedbi propisanog načina funkcioniranja sustava uravnoteženja koji je u cijelosti reguliran i definiran zakonskim procedurama.

Ponovili su i da je na dnevnim aukcijama energije uravnoteženja PPD u lipnju kupio 3.702 MWh negativne energije uravnoteženja i da “na alocirane udjele PPD ne može utjecati”, te istaknuli da nisu kupovali plin po cijeni od jednog centa. Ponovo su pozvali sve institucije “da istraže cijeli slučaj, ali i transparentno objave te pojasne sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane za plinsko tržište i provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske”.

Podsjećamo, jučer je u Saboru održana tematska sjednica Odbora za gospodarstvo temi kupovine plina i viškova, na kojoj je čelnik HROTE-a Boris Abramović, naveo da je PPD kupio 63 posto viškova plina, nakon što su se pojavile informacije da HEP prodaje plin, koji kupuje od Ine po reguliranoj cijeni, i tako stvara gubitke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari