Plenković: Situaciju s prodajom viškova plina treba do kraja rasvijetliti

Hina
Premijer Andrej Plenković, foto: Hina/arhiv

Premijer Andrej Plenković kazao je da će se situacija s HEP-ovom prodajom viškova plina do kraja rasvijetliti i da će se, ako treba, donijeti neke odluke, a da cijela ta situacija nema nikakav efekt na građane.

“Mi ćemo do kraja na temelju izvješća koja su nam dostavila Plinacro, HERA, HROTE i HEP analizirati situaciju, održat će se saborska rasprava. Želimo rasvijetliti situaciju do kraja i, ukoliko treba, donijeti neke odluke”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade RH.

Istaknuo je da cijela ova situacija nema nikakav efekt na građane, da je cijena plina i dalje ista, kao i struje.
Rekao je kako će o ovoj temi više riječi biti i na današnjoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, gdje će, kazao je, biti ministar gospodarstva Davor Filipović, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, čelni ljudi Plinacroa, HERA-e i HROTE-a.

Premijer Plenković je podsjetio da je energetska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, što je dovelo do snažnog rasta cijene plina i ostalih energenata. Zahvaljujući odlukama Vlade, kazao je Plenković, cijene plina i struje u Hrvatskoj ostale su prihvatljive.

“Politika Vlade imala je za cilj sačuvati socijalnu koheziju i spriječiti socijalnu frakturu. U tome je potpuno uspjela. U energetskom smislu cilj je bio da cijena ostane prihvatljiva i da bude dovoljno energenata. Uvijek je bilo dovoljno plina, struje, energenata. Cijene su bile priuštive”, rekao je. U tome je, dodao je Plenković, važnu ulogu imao HEP. Ta državna kompanija bila je u toj krizi instrument za osiguranje cijene i dovoljne količine plina.

U lipnju je došlo do viška plina u HEP-u, pa je plin prodavan znatno ispod cijene po kojoj je kupljen.
„Vlada je izmijenila odgovarajuću Uredbu i zaustavila to”, kazao je predsjednik Vlade RH i ponovio da će se analizirati kako je došlo do “situacije u lipnju”.

Podsjećamo, pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari