Ministarstvo gospodarstva: Prva informacija o trgovanju viškom plina 29. lipnja

pixabay.com
Plin, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo je da je prvu informaciju o prodaji viškova plina, kako je to činio HEP, dobilo od Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), 29. lipnja.

Ministarstvo tvrdi da je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, dopisom od 5. travnja 2023. obavijestio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da će, kako se citira, “po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta HEP d.d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023 koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili stranom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina”, prenosi Hina.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije naložilo drugačije postupanje, a HEP nije informirao ministarstvo da će viškove prodavati po netržišnim cijenama, suprotno obavijesti koju su dostavili ministarstvu, kažu u ministarstvu gospodarstva. Dodaju da Barbarić nije obavijestio Ministarstvo ni o zapunjenju svojih skladišnih kapaciteta niti o mogućnostima skladištenja plina u drugim skladištima plina.

“Prvu informaciju o takvoj prodaji HEP-ovog plina Ministarstvo je dobilo 29. lipnja 2023. dopisom od HROTE-a u kojem je bilo vidljivo da se HEP-ov plin prodaje po netržišnim cijenama. Vlada RH je nakon toga promijenila Uredbu i time je HEP prestao preuzimati plin od Ine”, kaže se u priopćenju.
U niti jednom od dopisa koji je HEP uputio ministarstvu ne navodi se mogućnost prodaje plina na način kako je to u konačnici HEP napravio niti se ministarstvo obavještava o postupanju Uprave HEP-a nakon zaprimljenog dopisa od 5. travnja 2023., dodaje se.

Tjednik Nacional objavio je danas dokumente prema kojima je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić četiri puta prije lipnja upozoravao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da se hitno nešto poduzme jer će doći do ogromne financijske štete za HEP zbog gubitaka u prodaji viškova otkupljenog plina od Ine. Barbarić u dopisima koje je objavio Nacional, traži od ministra da žurno spriječi gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina koje po cijenama “mogu biti znatno niže od nabavnih”. Upozorio je da bi HEP zbog toga mogao biti u gubitku čak 200 milijuna eura.

Podsjećamo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta USKOK saopćio je na svojoj web stranici da su uhićenja i hitne dokazne radnje, koje se danas provode, rezultat kriminalističkog istraživanja koje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om. “Navedene radnje provode se na području Požeško-slavonske županije, a odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Budući da jedna osoba u odnosu na koju se provode navedene radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti, od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatraženo je skidanje imuniteta što je DSV i odobrio”, stoji u priopćenju. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navedeno je u istom priopćenju.

Ranije je hrt.hr objavio da je iz Ravnateljstva policije i Uskoka potvrđeno da su uhićeni bivši gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, i županijski sudac Predrag Dragičević, koji se sumnjiče za počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, na konferenciji za medije komentirao je USKOK-ov dolazak u HEP. “Prema onome što je meni poznato USKOK istražiteljima drugim riječima policiji daje određene naloge vezano uz radnje iz njihove nadležnosti, ja o tome nemam preciznih saznanja. Traju izvidi, poznato vam je da ne mogu o tome ništa reći, a iskreno i ne znam”, kazao je Božinović.

Božinović je dodao i da će institucije dati premijeru na uvid sve ono što se i kako se radilo u provedbi Uredbe o reguliranoj cijeni plina, uključujući i korist koju je uredba imala za sve hrvatske građane i javne ustanove. Kazao je i da su nakon ruske agresije na Ukrajinu sve zemlje poduzimale interventne mjere kako bi zaštitile cijene plina pa tako i Hrvatska.

“Implementacija te uredbe bila je pod Ministarstvom gospodarstva. Osnovan i krizni tim koji je bio nadležan pratiti što se sve događa na tom tržištu i upozoravati one koji u konačnici donose odluke. Kada je premijer bio upoznat Vlada je promijenila uredbu”, kazao je Božinović.

Podsjećamo, kako je naš portal ranije pisao, Vlada Hrvatske ukinula je obvezu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da kupuje Inin plin proizveden u Hrvatskoj. Vlada RH je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u, i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari