Potrošnja u maloprodaji porasla na godišnjoj i pala na mjesečnoj razini

Foto: Pixabay/Pexels

U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla na godišnjoj razini treći mjesec zaredom, za 2,2 posto, no zato je pala na mjesečnoj.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine ojačala 2,2 posto.

Tako je, javlja Hina, potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla treći mjesec zaredom, ali sporije nego prethodni mjesec, kada je rast iznosio tri posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,7 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 2,5 posto.

U prvih šest mjeseci 2023. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj 2023. maloprodaja prehrambenih proizvoda porasla je za 0,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 0,8 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari