DZS: Izvoz iz Hrvatske u pet mjeseci porastao 6,7 posto, a uvoz 1,4 posto

hina.hr
Kontejnerski terminal, Rijeka/Brajdica; Foto: Hina/arhiv

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 9,6 milijardi eura, što je 6,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je uvoz porastao za 1,4 posto, na 16,5 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje je prenijela agencija Hina.

Vanjskotrgovinski deficit u prvih pet mjeseci iznosio je 6,9 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 58,2 posto. U isto vrijeme prošle godine iznosila je 55,4 posto.

Po prvim podacima DZS-a, u članice EU-a je u prvih pet mjeseci ove godine izvezeno je roba u vrijednosti 6,6 milijardi eura ili pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno je vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla za 4,8 posto, na 12,6 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast za 10,5 posto, na tri milijarde eura, uz istodobni pad robnog uvoza iz država koje nisu članice EU-a, za 8,1 posto, na 3,9 milijardi eura.

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prva četiri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz porastao 9,6 posto, na 7,6 milijardi eura, a uvoz za tri posto, na 13,1 milijardu eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari